Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


DOVOLENKA AUTOM 2020 – Majte to vo vlastných rukách!

Dovolenka autom. Namiesto leteckých zájazdov sa tento rok viacerí vyberiete na dovolenku autom. Či už to bude do jednej zo sprístupnených krajín zahraničia, alebo ostanete na domácej pôde a dovolenku strávite v niektorom z pekných regiónov Slovenska, nepodceňujte prípravu.

Prvý predpoklad bezstarostnej jazdy na dovolenku je dobrá nálada a dobrý technický stav automobilu, povinná výbava plus, samozrejme, všetky potrebné papiere v poriadku. Nebudem tu hovoriť o tom, že by ste si pred dlhou cestou mali nechať skontrolovať auto v odbornom servise. Aj tak to nikto z vás neurobí. Ak však máte príznaky začínajúcich problémov, určite to včas vyriešte a nečakajte na to, že sa chyba prejaví tesne pred odchodom na dovolenku, počas cesty tam alebo späť, prípadne priamo na mieste dovolenky. Ušetríte zbytočné výdavky, minimálne však nervy.

Jednu radu vám však predsa dám – očistite si čelné sklo zvnútra. Určite je na ňom hrubý nános mastnoty a prachu, ktorý vám pri jazde oproti vychádzajúcemu alebo zapadajúcemu slnku môže poriadne znepríjemniť cestu. Nebude vás to stáť vôbec nič, iba minútku či dve vášho života.

Poistenie

Ak sa rozhodnete pre dovolenku v zahraničí, tak si nezabudnite uzavrieť cestovné poistenie a venujte pozornosť rozsahu poistenia. Niektoré aktivity sú totiž zo štandardného cestovného poistenia vylúčené, resp. si ich musíte priplatiť. Spomeniem … (horolezectvo, turistiku na feratách, potápanie???). Mimochodom, to isté platí aj pre niektoré aktivity u nás doma, štandardné poistenie nekryje všetky aktivity. Cestovné poistenie môžete uzavrieť aj online, hoci aj v deň odchodu do zahraničia. Nezabudnite však na dve veci. Tou prvou je, že ho musíte uzatvoriť ešte na území Slovenskej republiky. Keď ho totiž uzavriete v zahraničí, bude podliehať ochrannej lehote a samotné poistenie začne platiť až o 6 dní. Druhou je, že poistenie je platné až od momentu zaplatenia poistného. Smerodajný je dátum a čas zadania príkazu na úhradu vo vašej banke.

Dovolenka

V súvislosti s poistením si pozrite, ako máte „postavené“ poistenie domácnosti. To totiž často kryje škody, ktoré spôsobíte iným, napríklad keď vaše dieťa zhodí v obchode nejaký drahší tovar alebo zrazí niekoho bicyklom…

Dopravné predpisy

Neznalosť zákona neospravedlňuje a keď nepoznáte dopravné predpisy v zahraničí, tak si môžete dovolenku poriadne predražiť. Základné pravidlá ako povolené rýchlosti, maximálna možná hranica alkoholu v krvi, povinná výbava vozidla vrátane počtu viest, ktoré potrebujete atď. nájdete na stránke http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/index_sk.htm. Oplatí sa však zájsť hlbšie a zistiť si aj nuansy v danej destinácii. V Rakúsku napríklad na diaľnici, kde je rýchlostné obmedzenie spojené s IG-L, zaplatíte dve pokuty. Jednu za prekročenie rýchlosti, druhú za zvýšené emisie. A práve tá druhá vás môže poriadne zabolieť. Draho vás môže vyjsť aj parkovanie na súkromnom pozemku. Rakúšania vám dajú na krk obžalobu za porušenie majetku spojenú s vysokými súdnymi a právnymi poplatkami. V Rakúsku je v priestore zastávky hromadnej dopravy 15 metrov pred a 15 metrov za vyznačenou zastávkou zakázané zastaviť. V Chorvátsku je zasa zakázané obchádzať školský autobus počas nastupovania a vystupovania detí. Veľký pozor si dávajte na fajčenie v aute, keď je s vami aj maloleté dieťa. V mnohých krajinách vám za to hrozí vysoká pokuta. Všeobecne platí, že si všade dávajte pozor na rýchlosť, najmä v obciach a mestách, a tiež na miestach s obmedzenou rýchlosťou. Nespoliehajte sa na to, že vám zo zahraničia nepríde pokuta. To už dávno neplatí.

dovolenka

Batožina

Urobte si zoznam všetkých vecí, ktoré si chcete vziať so sebou, aby ste nič nezabudli. Dobrá rada: urobte si zoznam týždeň aj dva pred cestou, pripnite na chladničku a vždy, keď vám niečo napadne, tak to ihneď pripíšte, kým na to nezabudnete. Nezabudnite na obľúbené hračky detí a určite myslite aj na lieky. Nielen na tie, ktoré obvykle používate, ale aj na základné lieky, ktoré rýchlo odoženú prípadnú horúčku, kašeľ, zápal hrdla atď. Hoci sa rozprávame o ceste na letnú dovolenku, pribaľte si teplé oblečenie a deku. Nikdy neviete, ako sa zvrtne počasie, nikdy neviete, či sa vám nepokazí auto a vy neostanete niekde v horách alebo v noci bez kúrenia… Priamo počas balenia nezabudnite poctivo odškrtávať veci, ktoré už máte zbalené. Iba tak má zoznam význam. Venujte pozornosť ukladaniu vecí do kufra. Platia dve základné pravidlá. Prvé: ťažké veci ukladajte čo najviac dopredu, oprite ich o operadlá sedadiel, aby počas brzdenia nemali šancu sa pohnúť. Druhé: veci, ktoré potrebujete počas cesty, dajte na ľahko dostupné miesto, aby ste nemuseli vykladať celý kufor pre jednu fľašku minerálky alebo pre mikinu. Okrem toho odporúčame, aby ste batožinu schovali pod krycie plató. Vyhnete sa tak záujmu zlodejov na pumpách alebo na miestach, kde sa zastavíte. Nikdy nenechávajte žiadne cenné veci na sedadle ani nikde na viditeľnom mieste. Ani keby ste šli len „na malú“. Vykradnúť auto trvá pár sekúnd, koľko to trvá vám?

Nadrozmer

Keď máte malé auto alebo príliš veľa batožiny, môžete prebytočné veci uložiť do strešného boxu. Nemusíte si ho kupovať, existujú aj požičovne. V závislosti od veľkosti sa ceny za požičanie pohybujú v rozmedzí 4 – 8 eur na deň, za samotný nosič počítajte so zhruba rovnakou cenou, plus musíte u väčšiny požičiavateľov nechať zálohu 100 – 150 eur, ale tú vám pri návrate z dovolenky vrátia. Ak sa rozhodnete kúpiť box, určite sa zamerajte na kvalitné značky a kupujte s rozvahou, aby veľkosť zodpovedala vášmu autu a vašim požiadavkám. Kvalita boxu neznamená iba optický dizajn a lícovanie, ale aj pevnosť a odolnosť boxu, spevnenia na kľúčových miestach, pevné a funkčné zámky, čo najmenší možný vplyv na hluk a spotrebu paliva. Na mnohých destináciách sú dnes už požičovne bicyklov, no ak si chcete vziať vlastný, aj na to je riešenie. Na trhu sú cyklonosiče na strechu, na ťažné zariadenie aj na piate dvere auta. Je len na vás, ktorý si vyberiete, sústreďte sa však na kvalitné značky. Pamätajte, že napríklad v Rakúsku sa neodporúča prevážať bicykle priamo v kabíne áut. Je na policajtovi, aby rozhodol, ako ho máte upevnený a keď si zmyslí, že nie je dostatočne bezpečne upevnený, tak z tej situácie nevyviaznete bez pokuty.

Odporúčame, aby ste si box a cyklonosič kupovali u predajcu, ktorý vám poradí s výberom. Predajcu, u ktorého máte garanciu na uplatnenie prípadných reklamácií, istotu pomoci pri prípadných problémoch po uplynutí záručnej doby a istotu dodávky náhradných dielov. Jedno ani druhé totiž nekupujete na jeden či dva roky.

Jazda

Viem, je to ťažké, ale pred cestou sa vyhýbajte stresu, skúste sa povzniesť nad nezhody. Napätá atmosféra v aute nerobí dobre ničomu a už vôbec nie bezpečnosti. Na dlhšiu cestu sa vydávajte oddýchnutí. Robte pravidelne prestávky, pravidelne vetrajte, pravidelne pite, prípadne si občas doprajte nejakú tú maškrtku. Pamätajte na to, že klimatizácia vysušuje vzduch, čo cítia nielen vaše dýchacie cesty a sliznica, ale aj oči. Preto pravidelne vetrajte, používajte očné kvapky. Studené nápoje sú v horúčavách osviežujúce, ale lepšie vám urobí teplý čaj. Na studený nápoj totiž telo reaguje pocitom ešte väčšieho tepla.

Keď cestujete s deťmi, pripravte si pre ne program – interaktívne súťaže a hry, vezmite im obľúbené hračky… Pripravte si pre ne aj odmeny.

Užitočným pomocníkom na dlhšie cesty sú chladiace tašky a boxy, ešte užitočnejším mobilné chladničky do auta. Chladiace tašky a boxy fungujú pasívne na princípe využitia tepelnej izolácie, v lepšom prípade v spojení s vychladenou gélovou vložkou. V podstate len udržujú teplotu vložených potravín. Autochladničky však aktívne chladia a sú schopné aktívne udržať potraviny chladné (alebo teplé) dlhodobo. Na výber máte termoelektrické alebo kompresorové autochladničky. Vyberajte nielen podľa objemu, ale aj podľa výkonu, resp. podľa toho, na akú teplotu potrebujete ochladiť alebo zohriať prevážané potraviny, podľa energetickej spotreby, hlučnosti, a podľa toho, či má chladnička iba 12-voltový autokonektor alebo aj 230 V konektor.

Ako a čím platiť?

Dnes v čase pandémie koronavírusu je dôležité, aby ste minimalizovali kontakt s cudzími peniazmi, resp. aby ste platili kartou. V krajinách, kde sa neplatí eurom (Česká republika, Chorvátsko, Maďarsko, Poľsko) bankomat alebo platobný terminál ponúkne na výber platbu v domácej mene alebo v eurách. Zvoľte platbu v miestnej mene. Tzv. garantovaný kurz, ktorý by použil bankomat alebo POS terminál je totiž menej výhodný než kurz, ktorým vaša banka prepočíta platbu. Pozor, niektoré ATM odmietnutie tzv. kurzovej garancie zvýraznia červenou farbou, aby na vás pôsobili, že je to niečo zlé. Nenaleťte im. Z rovnakého dôvodu sa vyhýbajte bezkontaktnému plateniu na POS termináloch a uprednostňujte štandardnú platbu zasunutím karty do štrbiny terminálu s nutnosťou použiť PIN. Pri bezkontaktnej platbe vám totiž terminál pravdepodobne neumožní odmietnuť tzv. garantovaný kurz. Keď máte viacero kariet vo viacerých bankách, používajte tú, ktorá poskytuje najlepší kurz. Niektoré banky totiž operujú s kurzom „devíza predaj“, iné s kurzom „devíza stred“. Devíza stred býva výhodnejší. Nezabudnite si overiť, či je súčasťou balíka k vášmu bežnému účtu aj bezplatná platba kartou v zahraničí. Väčšinou áno, ale za overenie nič nedáte. Štandardne je totiž táto platba spoplatnená. Keď máte kreditnú kartu, vezmite si ju so sebou. Pri embosovaných kartách by sa to nemalo stávať, ale je možné, že vám ju niekde neakceptujú. Vtedy pomôže kreditná karta.

Používaniu hotovosti sa však úplne asi nedá vyhnúť. Napríklad parkovacie automaty často fungujú iba na domácu menu a bankomatovú kartu neakceptujú. Preto majte so sebou aj hotovosť v mene danej krajiny. Výber uskutočňujte na overených miestach. Najlepšie u nás v banke alebo v bankomatoch na mieste. Overte si, či váš balík služieb k bežnému účtu obsahuje aj bezplatný výber hotovosti v zahraničí, prípadne koľko výberov máte bezplatne. Vyberajte prednostne v bankomate takej banky, ktorá patrí do rovnakej bankovej skupiny ako vaša banka. Využívajte bankomaty patriace priamo bankám, nie nezávislým bankovým asociáciám. Tie totiž často účtujú aj poplatok za výber.  Pri výbere peňazí z bankomatu v zahraničí používajte debetné karty, poplatky za výber kreditnou kartou sú vysoké.

Majte plán „b“

Pripraveným šťastie praje, buďte preto pripravení na nečakané situácie. Naštudujte si rozsah asistenčných služieb vašej poisťovne, aby ste vedeli, na čo máte právo a čo môžete očakávať v prípade nehody alebo poruchy vášho auta.

Dávajte si pozor na doklady a kľúče od auta, resp. domova alebo ubytovania. Vreckári sú všade a sú šikovnejší ako vy. Buď si vezmite so sebou rezervný kľúč od auta a nechajte ho na ubytovaní, alebo ho dajte známemu, ktorý vám ich v prípade núdze dovezie. Dá sa, samozrejme, urobiť aj duplikát z vášho kľúča v autorizovanom servise, ale je to komplikované a neraz to trvá dlhšie, než doniesť rezervný kľúč z domu.

Keď vám bankomat zhltne kartu alebo ju stratíte, okamžite kontaktujte svoju banku a zablokujte ju. Číslo na blokáciu karty majte uložené v mobile alebo na nejakom bezpečnom mieste, nie však pri karte.

dovolenka

Dobre vedieť

Hovory, SMS a dáta v rámci Európskej únie podliehajú regulácii, takže ich môžete v podstate využívať ako u nás doma. Za volania na mobilné telefónne čísla a pevné linky, textové správy a dátové služby vám operátor musí účtovať také sadzby, aké platíte doma. Pozor, Švajčiarsko ani Čierna Hora do tejto zóny nepatria. Pred odchodom do zahraničia si overte podmienky, za akých môžete telefonovať, esemeskovať a využívať svoje dáta v zahraničí. Jednotliví operátori totiž majú právo (a aj ho uplatňujú) „politiku primeraného používania“. To znamená, že využívanie dát nemôže byť neúmerné domácemu využívaniu. Na to si dávajte pozor, ak doma využívate Wi-Fi a v zahraničí pôjdete „napriamo“.

Keď sa vám v zahraničí stane nejaká malá nehoda, pre istotu si zavolajte policajtov alebo spíšte zápisnicu s majiteľom a nezabudnite na fotodokumentáciu. Na hraniciach vám totiž pri návrate môžu robiť problémy. Môžu vás upodozrievať, že ste spôsobili nejakú nehodu a ušli z miesta. Nikomu však nepodpisujte nič, čomu nerozumiete. Môžete použiť offline alebo onlinový prekladač, ale keď máte nejakú nejasnosť, radšej si počkajte na tlmočníka.

Rada na záver, ak sa rozhodnete ísť do zahraničia, nájdite si každý deň chvíľu času a priebežne sledujte situáciu okolo koronavírusu u nás doma, v krajine, kde ste, aj v tranzitných krajinách, cez ktoré budete prechádzať cestou domov. Vzhľadom na veľké miešanie ľudí a očakávané nedodržiavanie odporúčaní a nariadení môže prepuknúť druhá vlna koronavírusu.

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov