Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toto sú najspoľahlivejšie hybridy na trhu. Prekvapí to ešte niekoho?

Pre väčšinu záujemcov o nový, ale aj o jazdený automobil je smerodajná štatistika poruchovosti. Ak si k tomu chce záujemca prirátať rozumnú dávku ekologickosti, v hre ostávajú (plug-in) hybridy.

Briti z What Car? zverejnili najnovšie hodnotenie hybridných modelov, ktorých výhody pociťujeme predovšetkým v meste. Tam sa s nimi dá jazdiť s prehľadom pod 5 litrov benzínu na 100 km. Ak sa ale pozrieme na celú genézu vývoja automobilov, elektrika ako kombinácia so spaľovacím pohonom v masovom ponímaní tu je pomerne krátko a ľudia sa ich stále veľmi často boja. Preto v ankete odpovedalo až 18 000 respondentov. Na základe informácií o závadách, ktoré sa vyskytli v posledných 12 mesiacoch, nákladoch na opravu a množstve času potrebného na odstránenie, je vytvorené špeciálny index vyjadrený v percentách. Čím je index vyšší, tým je lepší.

1. Lexus CT (od roku 2011): 100 %
Tento model možno obviniť akurát zo zvláštneho vzhľadu, ale určite nie z neúspechu či problémovosti. Žiadny z majiteľov modelov CT v minulom roku neuviedol žiadnu chybu.

2. Toyota Yaris (od roku 2011): 100 %
Yaris je tiež jasným dôkazom, že zložitosť hybridu nemusí spôsobovať problémy. Rovnako ako v prípade modelu Lexus CT žiadny z používateľov nenahlásil v prieskume chybu za posledných 12 mesiacov.

3. Lexus NX (od roku 2014): 99,7%
SUV naozaj nemusí byť len naftové. Tu dominuje ďalší Lexus, konkrétne model NX. Iba minimum užívateľov uviedlo, že mali problémy. Tie sa týkali elektrického systému, ale vozidlo bolo vždy ďalej pojazdné a všetky problémy boli odstránené v rámci záruky.

Test Lexus NX 300h

4. Lexus RX (od roku 2016): 99,4%
Väčšie SUV Lexusu bolo iba o niečo horšie ako jeho menší brat. Majitelia RX hlásili problémy v brzdovom systéme, ale aj napriek problémom ostali pojazdné. Problémy boli vyriešené v rámci záruky.

Lexus RX L

5. Toyota Auris (2013 – 2019): 99,3%
Auris, ktorý sa umiestnil na 5. mieste, už aktuálne nekúpite. Nahradila ho nová Corolla. Minimum zákazníkov uviedlo, že mali problémy s batériou a vnútornou výbavou. Rovnako, vozidlá ostali pojazdné a všetko bolo riešené v rámci záruky.

6. Toyota Prius (od roku 2016): 98,4%
Najznámejší zástupca hybridnej rodiny Toyota je na 6. mieste a to je pritom mimoriadne obľúbený model medzi taxikármi. Poruchy sa týkali elektrického systému okrem motora a karosérie. Všetky kusy boli opravené v záruke, ale v niektorých prípadoch museli zákazníci čakať aj týždeň.

8. Lexus IS (od roku 2013): 98,3%
Od tohto miesta už japonského zástupcu nenájdeme. Chyby sa týkali závad na karosérii a navigačného systému. Všetky opravy boli vykonané v záruke a netrvalo dlhšie ako 1 deň, a autá ostali aj napriek poruche pojazdné.


9. Kia Niro (od roku 2016): 95,7%
Problémy sa zvyčajne týkali motora, karosérie a navigačného systému. Prevažná väčšina automobilov bola opravená v rámci záruky. Tí, ktorí nemali také šťastie, zaplatili medzi 501 a 750 libier. Doba opravy nepresiahla týždeň.


Na tieto hybridy si dajte väčší pozor

Mitsubishi Outlander PHEV (od 2014): 93,6 %
Najčastejšie problémy sa týkali prvkov výbavy. Všetky vozidlá zostali pojazdné a to aj napriek chybe a boli opravené za menej ako týždeň. 50% z nich bolo opravených v rámci záruky, ostatné museli zaplatiť zákazníci. Oprava stála približne 1 000 libier.

Volkswagen Golf GTE (2013 – 2019): 89,1 %
Hlavným dôvodom neplánovaného pobytu v servise bola prevodovka. Všetky autá boli opravené v záruke, ale 75 % z nich bolo mimo prevádzky viac ako týždeň.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov