Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Vidíte nehodu? Nerozptyľujte sa!

Dopravná nehoda, alebo škodová udalosť je negatívnou udalosťou v cestnej premávke, ktorá „prirodzene“ priťahuje zraky ostatných. A v podstate nemusí ísť ani o nehodu, ale aj o bežnú, či atypickú prekážku, ktoré na vás môžu čakať za každým rohom.

Je jedno, či to je nehoda v malom meste, alebo na diaľnici. Čumilov, nahrávačov, či lovcov senzácii je vždy viac než dosť.

Nie ste priamym účastníkom nehody? Nepomáhate? Sú už na mieste záchranné zložky? Nezastavujte, výrazne nespomaľujte, sledujte situáciu pred vami a za vami, nesledujte, čo sa práve deje na mieste udalosti. Je totiž pravdepodobné, že vodič jazdiaci pred vami vykoná prudký manéver, a vy už nestihnete správne a bleskovo zareagovať.  A zbytočne sebe spravíte nepríjemnosti, záchranným zložkám pridáte robotu a ostatným vodičom okrem iného nájdete ďalší dôvod nadávať.

Pri každej prekážke, či už vo vašom smere, alebo v protismere, zvýšte pozornosť a nerozptyľujte sa!

Cyklisti sú pri nehode veľmi často na vine

Premávku navyše veľmi často usmerňuje policajt, hasič, alebo iná poverená osoba. Ak sa potrebuje otočiť sanitka, hasičské auto, alebo obyčajné auto správcu cesty, môže náhle vytvoriť prekážku, s ktorou by ste mali počítať.

Je nehoda v protismere na diaľnici? Tvoria sa kolóny? Vodiči stoja v kolóne a veľa z nich je vystúpených z áut? Určite mierne znížte rýchlosť, stiahnite sa do pravého pruhu a sledujte dôkladne situáciu vo vašom smere. Prečo? Lebo rýchlou jazdou v ľavom pruhu bezprostredne ohrozujete ľudí, ktorí sa nie svojou vinou ocitli v zápche. Obyčajný kameň, ktorý vám môže odletieť od kolesa, môže niekomu nepríjemne ublížiť.  Že nepravdepodobné? To sa teda mýlite. Pár ľudí by vám vedelo rozprávať.

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov