Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Cyklisti sú pri nehode veľmi často na vine

Bicykel, lifestyle, ale často aj ako jediný dopravný prostriedok, ktorý človek má. Problémom je však stále vysoká nehodovosť.

Na jednej strane sa cyklisti sťažujú, že vodiči motorových vozidiel ich nerešpektujú. Každý uvedomelý vodič sa snaží obchádzať cyklistu tak, aby bol v bezpečí. Na druhej strane, čoraz viac cyklistov si myslí, že sú autom a aj podľa toho jazdia. Pomaly v strede jazdného pruhu, obchádzajú ako im pasuje, predchádzajú často veľmi nebezpečne, používajú obyčajné priechody pre chodcov, cez ktoré doslova preletia, bez toho, aby sa vôbec presvedčili, či nekrižujú cestu autom… A pritom na priechode nemajú čo hľadať.

Upozorňujeme, že cyklisti patria k najohrozenejším účastníkom cestnej premávky. Mali by byť preto najzodpovednejší.

Možno máte pocit, že som cyklistom naložil. Áno, lebo ma to unavuje a rozčuľuje, čo poslednú dobu na cestách vidím a zažívam. A pritom som sám cyklista…

Cyklisti sú veľmi často vinníkom nehody

Svoje tvrdenia opieram o štatistiku ČR, ktorá približne reflektuje aj podmienky na Slovensku. Tam minulý rok zavinili cyklisti 2603 nehôd, čo je 64 percent všetkých dopravných stretov s účasťou cyklistov. Čo je však veľmi zarážajúce, ba priam alarmujúce, až tretina prípadov (782 prípadov) bola pod vplyvom alkoholu. U väčšiny z nich bolo vyšetrením zistená vysoká hladina alkoholu, viac ako 1,5 promile. A priznávam, sám som takú nehodu pred zhruba rokom mal, kedy do môjho auta narazila slečna cyklistka s tromi promile.

Aby sme však boli podrobní, dopĺňam, že v ČR vlani zomrelo pri dopravných nehodách 36 cyklistov, ďalších 309 bolo ťažko zranených.  ČR však tvrdí, že tieto čísla sú najpriaznivejšie za posledné dekády.

Cyklisti podľa českých štatistík tiež často nepoužívajú ochranné prvky, najmä cyklistické prilby. Podľa analýzy ich pri jazde na bicykli nemá 56 % dospelých a asi 13 %  detí. V uplynulom roku nepoužilo prilby 78 % usmrtených a 64 % ťažko i ľahko zranených cyklistov!!!

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov