Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mazda oslavuje 100 rokov: Kupé Cosmo

Pri príležitosti stého výročia od svojho založenia pripomína japonská automobilka Mazda svetu svoju výnimočnú históriu ikonickými modelmi. Jedným z takých je aj kupé Cosmo.

Kupé Mazda po prvý raz predstavili svetu v roku 1964 a v podstate v mnohých verziách prežilo až do roku 1996. Svetová premiéra sa konala na autosalóne Tokyo Motor Show v roku 1964, vtedy malo vozidlo ešte štatút koncepčného auta.

Nečakané rozšírenie sortimentu od malých či väčších osobných vozidiel k športiaku bolo prekvapením. Na trh sa produkčná verzia dostala v roku 1967 a vďaka veľkému ohlasu sa vyrábala až do roku 1972 priamo v Japonsku.

Vozidlo vyrábali ručne a vďaka zvládala automobilka produkovať len raz. Vzniklo tak len 1176 exemplárov. V úspechu sa pokračovalo v roku 1975 novou hranatejšou verziou, ktorá pôvodný model modernizovala podľa štýlu a požiadavkám doby.

Tento trend nasledoval aj v ďalších rokoch 1986, 1991 až 1996, kde bola výroba definitívne ukončená. Mohol za to záujem, veľká konkurencia na trhu aj obmedzenie produkcie len na Japonsko. Aj napriek tomu si Cosmo pripísalo niekoľko historických prvenstiev ako GPS navigácie a dotykový displej.

-jj-, foto a zdroj: Mazda, wikipedia

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov