Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kia Rio po modernizácii aj ako mild-hybrid

Kia Rio. Vylepšenia vidieť na dizajne karosérie i v interiéri, no najväčšia zmena sa týka techniky.

Kórejská automobilka predáva súčasnú generáciu mestského modelu Rio už viac ako tri roky a preto niet divu, že dozrel čas na jeho modernizáciu. Spaľovací motor bude po novom obohatený o mild-hybridnú technológiu, vďaka čomu má byť Rio úspornejšie a ekologickejšie.

Pod kapotu sa tak dostáva pohonné ústrojenstvo s názvom EcoDynamics+, ktorého základom je litrový benzínový trojvalec 1,0 T-GDi. Preplňovaný motor s priamym vstrekovaním paliva bude Kia označovať ako SmartStream. Ponúkať ho bude dokonca v dvoch výkonnostných verziách, pričom slabší variant disponuje výkonom 74 kW (100 k) a silnejší 88 kW (120k ). 48-voltový mild-hybridný systém tvorí (už tradične) štartér-generátor a lítium-polymérová batéria.

Nová technológia so sebou prináša vylepšenú inteligentnú manuálnu prevodovku iMT. Spojka v tomto prípade nepracuje klasicky mechanicky, ale pomáha si elektronikou. Podľa slov výrobcu práve to prispieva k optimálnemu využívaniu mild-hybridu a teda úsporne paliva a nižšej produkcii CO2.

Odporcovia mild-hybridnej technológie si budú môcť aj naďalej zvoliť klasický pohon na spaľovací benzínový motor. Na výber je preplňovaný trojvalec 1,0 T-GDi s výkonom 74 kw (100k) a tiež atmosférický 1,2-litrový štvorvalec, ktorý si musí vystačiť s výkonom 62 kW (84 k). V prípade trojvalcového motora nahrádza 5-stupňovú manuálnu prevodovku modernejšia šesťstupňová, no v ponuke bude aj dvojspojkový automat so siedmimi stupňami.

Štvrtá generácia Kia Rio sa po modernizácii môže pochváliť aj elegantnejším dizajnom karosérie. V strede vylepšenej prednej masky sa po vzore starších súrodencov nachádza  “tigrí nos“ a všetky verzie dostali do vienka aj predné Full LED svetlá.

Bezpečnosť posádky sa zvýšila vďaka varovaniu pred nárazom, rozpoznaniu cyklistov a chodcov, systému na sledovanie mŕtveho uhla, alebo udržiavaniu auta v jazdnom pruhu. Za príplatok je potom k dispozícii aj adaptívny tempomat či rozpoznávanie dopravných značiek.

V interiéri si môžeme všimnúť nový prístrojový štít, kde sa nachádza moderný 4,2-palcový displej. Zmeny nastali aj v prípade multimediálneho systému. Centrálna 8-palcová dotyková obrazovka dostala funkciu Bluetooth multi-connection čo znamená, že systém dokáže byť spárovaný s dvomi zariadeniami naraz a displej sa opticky rozdelí na dve časti.

Nezabudlo sa ani na podporu Android Auto a Apple Car Play, no k dispozícii sú aj iné zaujímavosti. Ide napríklad o telematický systém Kia UVO Connect, vďaka ktorému sa neustále aktualizujú dopravné informácie v zabudovanej navigácii. Systém používa vlastnú SIM-kartu, je pripojený na internet. Spárovať sa dá dokonca aj s mobilným telefónom, takže majiteľ má množstvo informácii o svojom aute neustále poruke.

Modernizovaná Kia Rio by sa na európskych trhoch mohla objaviť už v druhej polovici tohto roku. Suma, za ktorú sa bude predávať zatiaľ nie je známa, no v súčasnosti začína mestský model na cene mierne prekračujúcej 10-tisíc eur.

Text: Daniel Balucha

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov