Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Covid-19 -100 ročná autopožičovňa bankrotuje

100 rokov. Storočie... Kto sa toľko dožije v dnešnej dobe, nesie na svojom chrbte neuveriteľné množstvo spomienok a zažil nespočetné množstvo zmien systému. Je to fakt neuveriteľné číslo v živote človeka. A teraz si predstavte, že pred viac ako sto rokmi bol prakticky automobilový priemysel ešte stále v plienkach a už vtedy v USA vznikla prvá autopožičovňa - Hertz Global Holding, ktorá v roku 1918 začala prenajímať 10 kusov Ford Model T.

Je neuveriteľne zvláštne, kam svet smeruje. Drvivá väčšina Slovákov našťasite nepocítila žiadne zdravotné problémy, ba dokonca väčšina z nás ani blízko nepoznala infikované osoby, na strane druhej, skôr, či neskôr mnohí z nás pocítia ekonomické problémy, ktoré táto pandémia spôsobuje po celom svete. A najsmutnejšie na tom je, že mnohí z nás po tejto kríze jednoducho prestanú existovať. A to sa nebavíme len o auto-moto svete, ale aj o svete a živote bežného podnikateľa, živnostníka, zamestnávateľa a v neposlednom rade aj zamestnanca.

Okrem čoraz hlasnejších problémov francúzskej automobilky Renault tu je ďalší gigant. Nič však nevyrába, ale ponúka služby. Autopožičovňa Hertz Global Holding mala na konci minulého roka dlh takmer 19 miliárd USD a po celom svete zamestnávala približne 38 000 zamestnancov. Teraz patrí zatiaľ medzi najväčšie firmy, ktoré kvôli pandémii museli požiadať o ochranu pred veriteľmi. Prečo tak musela učiniť? Jej podnikateľská činnosť sa kvôli Covid-19 pandémii prakticky úplne zastavila a rokovania s veriteľmi nepriniesli želané výsledky.

Hertz v žiadosti podanej na súde uviedol, že dobrovoľne žiada o reorganizáciu podľa kapitoly 11 amerického zákona o bankrotoch. Situáciu vo firme zhoršilo predovšetkým zastavenie cestovania leteckou dopravou, keďže väčšina výnosov pred krízou pochádzala z požičiavania áut na letiskách.

Vravíte si, keď sa nelietalo, čo je s leteckými spoločnosťami? Tam zasiahol štát, a získali miliardové balíky finančnej pomoci. Autopožičovni sa však rovnakej, hoci len minimálnej pomoci nedostalo.

Medzičasom v štruktúre spoločnosti došlo k zmenám. 16. Mája vymenovali nového riaditeľa, pred tým prepustili 10 000 zamestnancov, znížili nákupy nových áut a celkovo eliminovala výdavky o 90%. Týmito opatreniami chceli ušetriť približne 2,5 miliard USD ročne.

Hertz a ďalšie firmy z tohto typického odvetvia sa však stretávali s veľkými problémami už pred pandémiou. Spoločnosti sa dostali do finančného tlaku, pretože zákazníci sa začali presúvať k službám zdieľanej ekonomiky, ako je dobre známy Uber.

Foto: FB Hertz Global Holding

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov