Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Európa zvažuje oslobodiť nabíjanie od dane

Nabíjanie bez dane. Týmto spôsobom má Európska komisia stimulovať trh po pandémii – tvrdí agentúra Bloomberg.

Plošné dotácie pre elektromobily sú zatiaľ v čisto teoretickej rovine, hoci sa po celom svete občasne o to niekto regionálne pokúsi. Podľa odborníkov musí pomoc smerovať z hora. Európska komisia intenzívne prediskutuje plán na „prepnutie“ automobilového sveta z fosilných palív na elektriku.

EÚ zvažuje nasadenie dotácií pre výrobcov automobilov na samotnú výrobu a predaj elektromobilov a tiež na rozvoj infraštruktúry.

Jedným z bodov ambiciózneho plánu je do roku 2025 zdvojnásobiť investície a vytvorenie 2 miliónov verejných dobíjacích miest. Posledným krokom je zrušenie dane, ako to je napr. v Nórsku, kde sa elektromobily predávajú viac ako skvelo.

Elektromobilita je priorita, minimalizácia strát hrá druhé husle

Medzitým sa už 12 krajín EÚ obrátilo na Komisiu, aby podporila automobilový priemysel, ktorý „vstáva“ len veľmi ťažko po kríze Covid-19. Najsmutnejšie na tom je to, že nad mnohými fabrikami skutočne visí bankrot a budú musieť prepúšťať a zatvárať. Komu to vyhovuje? A čo by tieto krajiny chceli? Konkrétna pomoc zatiaľ špecifikovaná nie je. Uvidíme, dokedy bude mať celá EÚ klapky na očiach a budú hľadieť len to svoje “eko-, bio-, multi-…….”.

Zdroj: Bloomberg

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov