Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Krajiny V4 žiadajú odklad flotilových emisií

Koronavírus spôsobil to, že pod vplyvom okolností automobilky nevedia čo skôr. Tlačia na úľavy, či na formy rôznych dotácii.

Automobilky krajín Vyšehradskej štvorky vyzvali EÚ k odloženiu niektorých emisných noriem, ktoré tento rok vstúpili do platnosti  a to aspoň o pol roka alebo o rok. Patrí medzi ne nová emisná norma Euro 6 / IV, nariadenie typového schvaľovania vozidiel alebo limity CO2. Dôvodom je vplyv Covid-19 na celý odvetvie priemyslu.

Na Slovensku vyrába VW, Kia, PSA alebo Jaguar, v Maďarsku je Daimler, Suzuki, Audi a Opel, v Poľsku napr. Fiat, Opel, Toyota a VW a v ČR Škoda, Hyundai, Toyota, Peugeot a Citroën,

“V prípade emisií CO2 pre osobné autá je rovnako ako v ostatných prípadoch potrebné predovšetkým vykonať analýzu dopadov na trhy a ekonomiky a následne urobiť kroky, ktoré by zabránili ešte väčšiemu prehĺbeniu súčasnej krízy a jej vplyvu na európsky priemysel,” uviedli zástupcovia automobilového priemyslu vo výzve .

Automobilky žiadajú systematicky podporovať nákup automobilov a tlačia štáty do plošného šrotovného, čím by sa malo predísť prelievaniu emisií v podobe presúvanie starých vozidiel medzi jednotlivými členskými štátmi.

V krajinách V4 zamestnávajú firmy autopriemysle priamo 650 000 ľudí a vytvára rovnaký počet naviazaných pracovných miest.

Sme veľmi zvedaví, kam bude smerovať vlastníctvo starších áut a aké nátlakové formy, či už priame, alebo nepriame nás donútia vymeniť naše staré autá za nové, len aby sme pomohli ekonomike.

Foto: Marek PAUCO

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov