Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Zelená karta už nebude musieť byť „zelená“

Na Slovensku musí mať každé vozidlo uzatvorené PZP. Po uzavretí PZP získate tzv. Zelenú kartu, ktorá má medzinárodnú platnosť a jej farba, forma a štruktúra je štandardizovaná v rámci krajín patriacich do Systému zelenej karty.

Donedávna ste na tuzemských cestách preukazovali uzatvorené PZP aj bielou kartou. Tá našťastie vypadla, keďže len duplicitne potvrdzovala to, čo bolo v zelenej karte.

Zelenú kartu teda musíte mať stále pri sebe nielen na Slovensku, ale aj v mnohých iných štátoch. Krajiny, ktoré uznávajú len Zelenú kartu od vás budú žiadať jej predloženie už pri vstupe na ich územie. Aktuálny zoznam štátov, kde je nutné sa preukazovať Zelenou kartou nájdete na stránke Slovenskej kancelárie poisťovateľov.

Zelená karta je platná na území členských štátov Európskeho hospodárskeho priestoru a zároveň ďalších štátov, ktoré sú členmi Multilaterálnej dohody o zárukách za poznávaciu značku.

Možno ste postrehli, že ak ste mali poistenie uzatvorené cez internet a kartu ste si vytlačili doma čiernobielo, policajti v niektorých krajinách k vám pristupovali nekompromisne. A mali naozaj pravdu, a nepomohlo vám ani rozhorčenie a prosby. Možno ste si vtedy pomysleli, že je to na hlavu. Áno, z časti máte pravdu, ale uvedomte si, že je to doklad, a ten musí mať určité obsahové a vzhľadové náležitosti.

Od 01.07.2020 však dochádza k zmene. Slovenská kancelária poisťovateľov oznámila, že od tohto dátumu bude môcť byť táto karta aj v čierno-bielom prevedení. Takže od tohto dátumu budú platné ako farebné, tak čiernobiele prevedenia dokladu, ktorým sa potvrdzuje PZP.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov