Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford Mustang Mach-E: Bleskové nabíjanie!

Ford Mustang Mach-E zvládne dobitie na bežný denný nájazd za 10 minút.

Vždy, keď sa niekoho opýtam, čo ho odrádza od kúpy elektromobilu, tak dostávam rovnakú odpoveď. Elektrické autá sú vraj príliš drahé a pomaly sa nabíjajú. S prvým argumentom sa dá súhlasiť (aj keď by sa našlo zopár výnimiek), no druhý sa už pomaly stáva minulosťou.

Ford Mustang 5,0 Ti-VCT V8 GT má v sebe heliport

Skvelým príkladom je Ford so svojim plne elektrickým modelom Mustang Mach-E, ktorý sa má na svetové trhy dostať už v priebehu budúceho roka. Interné testy automobilky, ktoré simulovali podmienky v reálnom prostredí totiž prekvapili aj samotných inžinierov.

Čas, ktorý bude štýlový elektromobil potrebovať k tomu, aby sa nabil je o takmer 30 percent kratší, ako sa doteraz predpokladalo. V prípade, že Ford Mustang Mach-E so zadným pohonom a väčším akumulátorom s kapacitou necelých 100 kWh pripojíte na rýchlonabíjačku, o 10 minút môžete odchádzať s dojazdom približne 120 kilometrov. Bavíme sa pri tom o novšej metodike merania – WLTP.

Koľko káv teda budete musieť vypiť, kým si váš Mustang dobije baterky? Ak budete pri kúpe šetriť a vyberiete si slabší typ akumulátora, potom sa bude auto nabíjať tempom približne 80 – 90 km / 10 min, v závislosti od druhu pohonu. Väčšia batéria zvládne tempo 105 – 110 km / 10 min. Z 10 na 80 percent to podľa predbežných meraní obom trvá okolo 40 minút.

V prípade, že nechcete tráviť desiatky minút pri nabíjacom stojane, máme pre vás zaujímavé riešenie. Staňte sa zamestnancom Fordu. Americká automobilka totiž sľúbila, že do troch rokov postaví v rámci svojich areálov až 1 000 nabíjacích staníc, ktoré budú určené pre personál.

Zdroj: Ford

Text: Daniel Balucha

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov