Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nenavíjajú sa vám pásy? Tu je jednoduché riešenie

Poznáte to. Máte staršie auto a nenavíjajú sa vám pásy. Ako si s tým poradiť, hoci aj doma pred panelákom?

Na všetkých starých autách som mal vždy ten istý problém a určite ho poznáte aj vy. Po tých rokoch sa na nich nechceli vôbec navíjať pásy. Na vine je poväčšine mastnota z rúk, či decht z cigariet, ak predchádzajúci majiteľ v aute fajčil.  Na začiatku som skúšal všeličo možné, počnúc demontážou a pracnou očistou, až po striekanie čistiacich prostriedkov určených na palubnú dosku, ktoré mali pás vyčistiť alebo premazať.  Potom som však skúsil jednoduchý recept, ktorý mi pred rokmi poradil kamarát, a ktorý som si pred pár dňami zopakoval.

Úkon to je skutočne jednoduchý. Čo k tomu budete potrebovať? Vedro, vriacu vodu, jar (alebo iný podobný čistiaci prostriedok), štipec, a nejaký podstavec pod vedro.

Dávajte si pozor, aby ste sa (skoro) vriacou vodou neobarili. Deti ku vedru určite nepúšťajte.
Natiahnutý pás jednoducho zaistite pripraveným štipcom

Postup? Zohrejte primerané množstvo vody, nalejete do vetra, priložíte najbližšie k pásu (ja osobne určite neodporúčam položiť vedro na sedačku, nakoľko keď sa v aute vyleje, môže to byť nepríjemná babračka), pridajte čistiaci prostriedok a už len namočte na pár minút natiahnutý bezpečnostný pás, ktorý si vo vysunutej polohe zabezpečíte  klasickým štipcom. Procedúru môžete pár krát zopakovať, kým voda neostane úplne čistá. Pásy poväčšine nie je vôbec nutné čistiť kefkou alebo „ryžákom“. Všetka, reps. veľká dávka špiny zíde sama.

Pás namočte a nechajte chvíľu vyluhovať

Samozrejmosťou je aj utretie handrou a následne vysušenie. Ak sa ponáhľate, môžete veľmi opatrne pásy vysušiť teplovzdušnou pištoľou alebo fénom. Dávajte ale pozor, aby ste nespravili viac škody ako úžitku, alebo si nebodaj neublížili.

Nezabudnite očistiť či odmastiť aj horné ukotvenie pásu, aby mu nič nebránilo v napínaniu. Výsledok? Pásy sa budú navíjať ako „za mlada“.

Postup zopakujte, kým voda vo vedre neostane úplne čistá.

Nehovorím, že to bude fungovať vždy. Ak je napínač pásu v dobrom stave, tento recept bude vo veľa prípadov skutočne funkčný. A navyše, viete si to spraviť, alebo aspoň skúsiť, aj v domácich podmienkach za pár minút.

PS: Na tmavých bezpečnostných pásoch nie je takmer vidno špinu a mastnotu, občasnú údržbu si však zaslúžia.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov