Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Polestar 2 obetuje kolesá

Polestar 2 pri čelnej zrážke „zahodí“ svoje predné kolesá, aby ochránil posádku a batérie uložené v podlahe.

Keď sa svetom automobilov preženie správa týkajúca sa zvýšenia bezpečnosti, často v tom má prsty Volvo. Táto švédska automobilka si skrátka dáva na svojej reputácii záležať a často prichádza s mimoriadne zaujímavými nápadmi. Tentoraz sa o menší rozruch postaral elektromobil značky Polestar, ktorá tiež patrí pod krídla koncernu Volvo Car Group.

Model 2 totiž pri čelnej zrážke úmyselne vypudí svoje predné koleso, resp. kolesá mimo svojej karosérie. Podľa slov severských inžinierov je práve toto najlepší spôsob ako zabrániť zatlačeniu kolesa do kabíny a znížiť tak riziko poranenia dolných končatín vodiča a jeho spolujazdca. Vďaka nevšednému manévru by sa mala zvýšiť aj ochrana vysokonapätového akumulátora uloženého v podlahe automobilu. Samotný akumulátor je, samozrejme, chránený predovšetkým špeciálnym hliníkovým rámom, no obeta predného kolesa pri čelnom náraze môže tejto bezpečnostnej klietke ušetriť značnú časť práce.

Snaha ochrániť batériu, ktorá bezprostredne po náraze preruší spojenie s autom je síce chvályhodná, no na prvom mieste sú  vždy ľudia. V elektromobile Polestar 2 sú preto cestujúci na predných sedadlách chránení množstvom airbagov. Okrem klasických – čelného, bočného a okenného aj stredovým, ktorý sa rozvinie medzi sedadlami, aby uchránil vodiča od pasažiera a naopak, pasažiera od vodiča.

Autor: Daniel Balucha

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov