Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Už aj vyradenie auta z evidencie elektronicky

Máte vozidlo, ktoré nepoužívate, ale nechcete ho predať, alebo zošrotovať? Aby ste sa vyhli problémom, je dobré ho dočasne vyradiť z evidencie. Lenže kvôli koronavírusu s tým bol ostatné týždne trochu problém. Nedalo sa to spraviť elektronicky, len osobne a to v obmedzenej pracovnej dobe klientskych centier nebolo vôbec jednoduché.

Štát však pomerne urgentne pripravil novelu zákona, ktorá je účinná od od 9. apríla 2020 /§143 g/, ktorá reaguje na aktuálnu mimoriadnu situáciu v súvislosti s novým koronavírusom. Ministerstvo vnútra SR sprístupnilo používateľom e-služieb novú službu Žiadosť o dočasné vyradenie vozidla z evidencie.  Ale pozor, bez elektronického podpisu ste stratení, nepomôžete si. Ostáva vám jedine osobná návšteva dopravného inšpektorátu, na ktorú sa zvyčajne musíte objednať vopred.

Na základe elektronickej žiadosti a po úhrade správneho poplatku 2,50 € polícia vyradí vozidlo z evidencie a žiadateľovi automaticky oznámi vyradenie, ak tomu nebránia iné zákonné dôvody. Škoda, že tiež neuviedli časovú dobu, na ako dlho bude vozidlo vyradené za túto sumu. Predpokladám ale, že po tomu jedného roka vzhľadom na polovicu najnižšieho poplatku, ktorý pri osobnom podaní činí 5 eur.

STK po novom alebo čo sa (ne)podarilo zmeniť

Požiadať orgán Policajného zboru o dočasné vyradenie vozidla z evidencie môže žiadateľ:

  • sám za seba ak je vlastníkom alebo držiteľom vozidla,
  • v zastúpení právnickej osoby vlastníka vozidla alebo držiteľa vozidla, ak je jej štatutárnym orgánom, pričom za spoločnosť koná a podpisuje samostatne,
  • ak koná za vlastníka vozidla alebo držiteľa iného vozidla na základe elektronického plnomocenstva.

MV SR upozorňuje, že pri dočasnom vyradení vozidla z evidencie počas mimoriadnej situácie nie je potrebné odovzdávať osvedčenia o evidencii časť I. a časť II.

Čo je trochu škoda, že ďalej však nešpecifikujú, či je nutné dodatočne doklady od vozidla odniesť na príslušný dopravný inšpektorát, alebo nie. Ak áno, tak kedy? Predpokladám, že bezprostredne po skončení opatrení Covid-19. Nezabúdajte, že tabuľky s evidenčným číslom už po novom pri dočasnom odhlásení nemusíte odovzdávať.

Zdroj: MINV

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov