Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Covid-19: Počet krádeží áut klesol, ale…

Poslednú dobu sa kradne menej. Aspoň tie ťažšie kamuflovateľné predmety, akými sú autá. Môže za to Covid-19?

Majetková trestná činnosť reálne na celom Slovensku klesla za posledné mesiace. Ľudia menej vychádzali von, zlodeji boli viac nápadní, a tiež policajti pripravili rôzne viac či menej účinné opatrenia proti šíreniu vírusu, ktoré sa síce bežným ľudom vôbec nepáčili, ale tiež hlavne nenahrávali zlodejom do karát. Samozrejme, určité oblasti Slovenska sú na tom štatisticky horšie, iné lepšie, ale obyčajné zatvorenie hraníc, či skoršie kontroly na hraniciach okresoch počas veľkonočných sviatkov výrazne sťažili zárobkovú činnosť kriminálnikom.

Počet krádeží áut klesol aj v Českej republike. Tam na základe tvrdení poisťovní klesol počet ukradnutých áut zhruba o 30 – 40%. To potvrdili štatistiky nie jednej, ale všetkých väčších poisťovní. Samozrejme, holé čísla by pravdepodobne neboli až také priaznivé, keďže v štatistike poisťovní nie sú nikdy zahrnuté autá, ktoré neboli poistené. Je však predpoklad, že krivka policajnej štatistiky by bola ale veľmi podobná.

Top 10 najkradnutejších áut v USA

Krádeže áut na Slovensku celkovo podľa dostupných štatistík tiež zjavne klesajú. Môže zato aj významná iniciatíva zo strany HAKA – Hľadá sa auto krádeže automobilov, ktorým sa podarilo vybudovať skutočne účinný mechanizmus kontroly zo strany obyčajnej verejnosti. Samotná existencia skupiny a aplikácie, ale aj obyčajnej sily sociálnej siete má silný preventívny účinok, ktorého si páchatelia tohto druhu trestnej činnosti boja ako čert kríža.

Každopádne, mali by ste vedieť, že síce krádeží je menej, poisťovne veľmi často vyplácajú viac peňazí za jednotlivé prípady. Autá sú drahšie a aj keď sa auto nájde, uvedenie do pôvodného stavu stojí nemalé finančné plnenie, keďže aj cena práce z roka na rok rastie.

Kolesá, katalyzátory, rádia…

Tým, že auta majú rôzne identifikátory, či už individuálne, alebo aj hromadné, je vždy šanca ich vypátrať. Aj proces nenápadnej krádeže celého auta vyžaduje určité znalosti a často aj prípravu.

Na druhej strane sú tu komponenty áut, na ktoré stačí okrem iného si vytipovať dobré miesto a zaujímavé auto. Ich identifikátory sú praktický nulové, veľmi ľahko pozmeniteľné resp. ťažšie dohľadateľné či priraditeľné ku konkrétnemu autu. Krádeže originálnych multimediálnych rádií stále pokračujú, rovnako tak aj odrezávanie katalyzátorov, keďže sú cennou surovinou vo výkupe. Momentálne však mierne vzrástol dopyt po diskoch s letnými pneumatikami, keďže sa výrazne oteplilo. Tí, ktorí už prezuli a majú zaujímavé disky, by mali byť viac opatrní. Nemali by parkovať na málofrekventovaných miestach v tme, ktoré priam vyzývajú človeka kradnúť. Trh si aktuálne žiada viac kompletných setov diskov, takže aj záujem zlodejov rastie. Navyše sa čoraz otvorenejšie viac hovorí, že kvôli aktuálnej kríze začalo jednoduché krádeže vykonávať viac ľudí, keďže nemajú z čoho platiť účty a základné životné potreby.

Top 10 najkradnutejších áut v USA

Čo bude ďalej?

Všetko závisí od toho, dokedy budú obmedzenia na hraniciach. Keď sa kontroly uvoľnia, bude celkom prirodzené, že krádeže áut budú intenzívnejšie, keďže dopyt po nich stále trvá.

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov