Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Elektrina, vodík aj nafta z plastového odpadu

V britskom kniežatstve Cheshire neďaleko Liverpoolu sa schyľuje k malej ekologickej revolúcii. Po zelenej od miestnych úradov tam začali s výstavbou prvej továrne na výrobu vodíka z plastového odpadu.

Stavať sa začne tento rok na jeseň, pričom v roku 2021 by zariadenie malo denne spracovať až 35 ton nerecyklovateľných plastov a premeniť ich na elektrinu a čisté palivo pre osobné automobily, autobusy a nákladné vozidlá. Finančné investície sa vyšplhali na čiastku 8,9 milióna USD (8,212.000 eur). Továreň v lokalite Protos využíva priekopnícku technológiu DMG (Distributed Modular Generation), ktorú vyvinula spoločnosť PowerHouse Energy Group.

Prevádzkovatelia očakávajú, že projekt bude odrazovým mostíkom pre expanziu po celej Veľkej Británii. Podpísaných je už 11 dohôd o príprave ďalších podobných zariadení v celkovej hodnote 165 miliónov USD (152,256.160 eur). Výrobu vodíka z nerecyklovateľného plastového odpadu pripravuje tiež taliansky energetický gigant Eni s konzorciom viac než 2600 regionálnych firiem pre zber, recykláciu a využitie plastov.

V súčasnosti prebieha niekoľko výskumných projektov na výrobu vodíka a na výrobu biopalív z plastového odpadu. Eni má od roku 2014 tiež patent na výrobu biopalív z použitého oleja na varenie a na smaženie a zo živočíšnych tukov. Biopalíva vyrába v závodoch v Porto Marghera v Benátkách a v Gele na juhu Sicílie. Tiež spoločnosť Enexor z Tennessee v USA začiatkom tohto roku predstavila svoj systém premeny nerecyklovateľných plastov na čistú energiu.

Je založený na robustnom oceľovom kontajneri s rozlohou niekoľkých metrov štvorcových, ktorý je možné umiestniť v podstate kdekoľvek na svete a riadiť na diaľku. Moduly s výkonom 75 kW a tepelným výkonom 125 kW je možné spájať do sérií a Enexor počíta s ich prvým nasadením v treťom kvartáli 2020 v Južnej Amerike a Ázii. Odlišnou cestou v spracovávaní plastov ide ďalšia americká spoločnosť Brightmark Energy.

V Ashley v Indiane teraz začala výstavba prvej komerčnej továrne v USA na výrobu paliva z odpadových plastov. Projekt podporovaný federálnymi a miestnymi úradmi predstavuje len v prvej fáze investíciu vo výške 138,3 milióna USD (127,618.345 eur). Zariadenie bude schopné každoročne spracovať 100.000 ton plastového odpadu, vyrobiť viac než 68 miliónov litrov zmesi nafty s nízkym obsahom síry a takmer 23 milióna litrov vosku.

V USA sa v súčasnej dobe každoročne nerecykluje viac než 91 % z 33 miliónov ton plastového odpadu. Brightmark Energy plánuje desiatky ďalších zariadení na výrobu pohonných hmôt z plastov po celých USA. Na chemickú recykláciu plastov vsadil tiež fínsky technologický gigant Neste, ktorý je najväčším svetový výrobca obnoviteľnej nafty z odpadov. Cieľom spoločnosti je do roku 2030 každoročne spracovať viac než milión ton odpadového plastu.

Vlani začala firma Neste spolupracovať na projektoch chemickej recyklácie plastového odpadu so spoločnosťami Remondis a Ravago. V prvej fáze je cieľom premena 400.000 ton plastového odpadu na naftu ročne. V Európe sa ročne vyprodukuje približne 27 miliónov ton plastového odpadu, ale recykluje sa len tretina. Podobné, ale menšie zariadenia na využitie plastového odpadu fungujú na starom kontinente hlavne vo Švajčiarsku a Fínsku.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov