Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nedocenený Mercedes 190E City má 30 rokov

90. roky priali výrobe šialených nápadov. Jedným z nich bola aj málo kusová výroba kompaktného Mercedesu 190E City alebo označovaný aj ako Compakt z generácie W201 .

Aktuálne okrúhle výročie oslavuje Mercedes-Benz 190E 2.5-16V Evo II, a to rovných 30 rokov, hoci po celý čas výroby, ale aj dlho potom zatienený mníchovským BMW E30 M3, hoci bez problémov jej stíhal, či ju dokonca v určitých oblastiach prekonal, či už v civilnej sfére, alebo v oblasti motoršportu. V mojich očiach je však oveľa väčšou raritou ako astronomický drahé EVO, tento pokus o hatchback, ktorý tiež aktuálne oslavuje 30-tku. Každopádne, nie je to plnohodnotný Mercedes. Nikdy ho oficiálne nevyrábali. O jeho výrobu sa postarala nemecká tunerská firma Schulz-Tuning, ktorý bol dovtedy známy aj výrobou šesťkolesovej triedy G (áno, existovali už v 80.rokoch)

V roku 1990 Schulz začal pracovať na úprave klasickej trojpriestorovej karosérie modelu W201, kde usekol zadok, a s úpravami použil diely z väčšieho kombi, W124 T-model. Pokiaľ viem, tak existovali len kusy, ktoré mali trojdverovú karosériu, niektoré zdroje uvádzajú, že existujú aj kusy s piatimi dverami.

Pod kapotou sa nachádzal atmosférický šešťvalcový benzínový motor s objemom 2,6 litra. Počas dvoch rokov výroby vytvorili len pár kusov. Stretnúť ho na ceste považujte za malý sviatok. Navyše, ešte jedna krátka informácia. Ani jeden kus sa nikdy oficiálne nepredal s charakteristickou trojcípou hviezdou na vrchu masky.

A pritom je všeobecne známe, že Mercedes sa pokúšal o vlastný hatchback už začiatkom 80. rokov. Zákazníci si museli počkať až na do druhej polovice 90. rokov, kedy prišla prvá Triedu A. 

Foto: motor1.com

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov