Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Airspeeder: Súťaž lietajúcich efjednotiek

Pomaly, ale iste sa blížime k historickému medzníku v osobnej doprave. Svoj podiel na tom majú aj gigantické drony, ktoré v kombinácii s monopostom F1 budú súťažiť v nových pretekoch lietajúcich automobilov s názvom Airspeeder.

Priaznivci športovej elektromobility sa v tejto sezóne môžu tešiť už zo šiesteho ročníka majstrovstiev sveta elektrickej Formule E. Preteky monopostov bez emisií, ktoré sa väčšinou jazdia v centre svetových veľkomiest, si získavajú čoraz väčšiu priazeň divákov. Zjednodušene by sa dalo povedať, že Formula E sa osvedčila a preto dostali už priestor aj preteky elektrických motoriek MotoE a ďalších typov elektromobilov.

Spomínané preteky Airspeeder by mali otvoriť cestu do sveta prerasteným dronom v segmente „eVTOL“, teda strojom typu „Electrical Vertical Take Off and Landing“. Pre lepšiu predstavu treba zdôrazniť, že ide o drony, ktoré odvezú jednu až dve osoby. V súčasnej dobe sa výskumom a vývojom eVTOL strojov zaoberajú po celej našej planéte minimálne desiatky spoločností. Od najmenších start-upov po najväčšie letecké spoločnosti ako sú Boeing, či Airbus.

Vedenie súťaže Airspeeder už akumuluje potrebný kapitál, pričom zatiaľ majú na svojom účte desiatky miliónov dolárov na ďalší rozvoj. Okrem toho sa už môžu pochváliť aj prototypom pretekárskeho stroja. Prototypy sa, zatiaľ bez posádky, už testujú. Stroj váži asi 250 kg a využíva vymeniteľné batérie, podobne ako na samotnom počiatku stroje seriálu Formula E.

Jedna batéria vydrží v pretekoch asi štvrťhodinu. Stroj je poháňaný štyrmi elektromotormi 24kW pre maximálnu rýchlosť 200 km/h. Airspeeder môže lietať 4,5 metra a 40 metrov nad zemou. Za projektom Airspeeder stojí austrálska spoločnosť Alauda so sídlom v Sydney. Medzi sponzorov projektu patria domáce firmy Saltwater Capital a Jelix Ventures. Ďalšími sponzormi sú napríklad Equals a DHL.

 

-jj- Zdroj a foto: Aispeeder, Carcoops, Electrek.co,

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov