Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Legendárny Moss skonal vo veku 90 rokov

Po dlhoročnej chorobe zomrel bývalý elitný anglický automobilový pretekár Stirling Moss. O jeho smrti informovala trúchliaca manželka.

Londýnsky rodák bol najlepší jazdec histórie F1, ktorý nikdy nezískal majstrovský titul. Na večnosť odišiel v domácom prostredí.

Moss pretekal v 50-tych rokoch a jeho kariéra skončila nehodou v Goodwoode v roku 1962. Potom upadol do kómy a bol paralyzovaný približne 6 mesiacov. Vo svojej kariére vyhral 212 z 529 pretekov.
„Zomrel tak, ako žil a vyzeral pri tom skvelo. Proste zaspal. Zavrel oči a bolo to,“ povedala Mossova tretia manželka pre Daily Mail.

V seriáli F1 súťažil Stirling Moss v rokoch 1951 – 1961, za ten čas vyhral spolu 16 veľkých cien. Ani raz sa mu však nepodarilo uchmatnúť titul majstra sveta, štyrikrát však skončil druhý a trikrát tretí.

Sir Stirling Moss sa preslávil víťazstvom v Mille Miglia v roku 1955, keď s Mercedesom 300 SLR prešiel cestu z Brescie do Ríma a späť v rekordnom čase 10 hodín, 7 minút a 48 sekúnd. Počas týchto pretekov Moss pravidelne prekračoval rýchlosť 280 km/h. Sir Moss tiež vyhral svoju triedu v Le Mans v roku 1956, keď jazdil na Aston Martin DS3S.

„Svet športu dnes neprišiel iba o skutočnú ikonu a legendu, ale aj o džentlmena. Motošport prišiel o svojho drahého priateľa. Sir Stirling, budete nám chýbať,“ napísal súčasný tím Mercedes-AMG Petronas.

Foto: Mercedes

Video: petrolicious

Zdroj: mercedes, Ak.pl, dailymail.co.uk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov