Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Komerčné vlnové elektrárne a energia z oceánu

Energie získavaná z vlnenia oceánu by podľa niektorých prognóz mohla do roku 2050 pokryť čistou elektrinou až desatinu svetovej spotreby. V súčasnosti je lídrom v obore Európa.

Portugalský projekt realizovala fínska spoločnosť AW Energy. Ide o veľkú dosku, ktorá sa kymáca vo vlnách asi 800 metrov od pobrežia neďaleko portugalského mesta Peniche, približne sto kilometrov severne od Lisabonu. Zariadenie je ponorené a ukotvené k morskému dňu, pracuje v hĺbkach 8 až 20 metrov, a má výkon v rozmedzí 350 kW až 1 MW. Teraz AW Energy chystá neďaleko Peniche výstavbu druhé vlnové elektrárne a ďalšie projekty rozbieha v Mexiku a v južnej Ázii.

Ďalšia fínska spoločnosť Wello úspešne otestovala asymetrickou loď Penguin (Tučniak), ktorej princíp spočíva v tom, že sa húpe vo vlnách, a uvádza tak do chodu rotujúce zariadenie vo vnútri trupu. Penguin je ukotvený ku dnu mora a v rámci skúšok pri škótskom Orkney obstál vo vlnách s výškou až 18 metrov. Wello teraz pracuje neďaleko ostrova Nusa Lembongan v Indonézii na projekte s výkonom 10 MW, ktorý sa stane najväčším vodným vlnovým parkom na planéte. Zámer už schválili miestne úrady.

Súvisiace projekty s plánovaným uvedením do chodu v roku 2023 a s kapacitou 20 a 10 MW spoločnosť chystá v Indii. Jeden neďaleko Bombaja a druhý na východnom pobreží krajiny. Na konci vlaňajšieho roku Wello uzavrelo dohodu tiež s miestnymi orgánmi španielskeho Baskicka. Týka sa nasadenia Tučniaka neďaleko mesta Armintza. Fínsky nápad si ku spolupráci vybrala aj Čína. Spoločnosť CIMC OEI, ktorá je súčasťou medzinárodnej spoločnosti CIMC Group, podpísala zmluvu o testovaní jednotiek Penguin v čínskych pobrežných vodách v oblasti poloostrova Šan-tung.

Pozadu vo využití vlnovej a prílivovej energie nechce zostať ani Taliansko. Tamojší energetický koncern Eni nedávno založil spoločnosť, ktorá vyvíja komerčnú elektráreň na báze vlnového konvertoru ISWEC. Prototyp chce spustiť už v druhej polovici tohto roku na juhozápadnom pobreží Sicílie neďaleko mesta Gela. Strategickú dohodu o budovaní vlnových parkov pri pobreží Spojeného kráľovstva a Írska podpísali tiež švédska firma CorPower Ocean a Simply Blue Energy. Elektrárne, založené na koncepte ukotvenej bóje, ktorá sa pohybuje vo vlnách, by mali začať dodávať elektrinu v roku 2024. Celkový výkon vlnových parkov má byť 10 MW.

Iný taliansky energetický gigant Enel podpísal dohodu s Australian Renewable Developer Carnegie Clean Energy o vývoji vlnového generátoru CETO 6 s výkonom 1,5 MW. Ročná testovacia fáza by mala začať už v prvej polovici tohto roku pri mesta Albany na západnom pobreží Austrálie. S nasadením jednotky CETO 6 sa po dokončení skúšok počíta hlavne v Austrálii a Európe. Energetika založená na oceánskom vlnení je hneď po klasických vodných elektrárniach druhým energetickým zdrojom s najnižšou produkciou skleníkových plynov po celú dobu svojej životnosti. Je spoľahlivá a není závislá na výkyvoch počasia známych v prípade slnka alebo vetru.

Problémom je zatiaľ financovanie. Podľa generálneho riaditeľa Ocean Energy Europe Rémi Grueteho sú štátne podpory nezbytné, celý sektor potom čaká veľká budúcnosť. „Poznatky, ktoré sme v posledných rokoch získali v oblasti technológií oceánskej energie, jasne ukazujú, že z mora je možné vyrábať veľké množstvo elektriny,“ povedal Gruete. Prvé známky toho, že nové technológie vzbudzujú dôveru, už sa objavili. Na vývoj projektu Penguin dala Európska komisia v rámci programu Horizon grant vo výške desiatok miliónov eur.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov