Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Li-S batérie? Dojazd 1000 km, 5 dní na mobile!

Vedcom z austrálskej univerzity Monash sa podarilo vyvinúť výkonné lítium-sírové batériové články. Podľa odborníkov od protinožcov by to v praxi mohlo znamenať, že dojazd elektromobilov na jedno nabitie by sa mohol posunúť až na vysnívanú hranicu 1000 km!

Lítium-sírové batérie (Li-S) sú dlhodobo jednou z najzaujímavejších alternatív klasických li-ion batérií. Majú zhruba trojnásobnú kapacitu oproti v súčasnosti bežne využívaných lítium-iontových akumulátorov (pozn. hustota energie sa uvádza až 1,8 MJ/kg, zatiaľ, čo Li-Ion majú 0,36 až 0,875 MJ/kg). Vďaka vyššej hustote energie môžu mať Li-S akumulátory malú hmotnosť a porovnateľný objem (pozn. objemová hustota energie je 1,26 MJ/l, zatiaľ čo Li-Ion majú 0,90 až 2,43 MJ/l).

Lítium-sírové akumulátory navyše nevyužívajú vzácne kovy ako kobalt, nikel alebo kadmium, preto by ich výroba bola menej závislá na kontroverznej ťažbe a zneužívaní afrických detí. Síra je však často aj odpadový produkt mnohých výrobných procesov, takže technológia je výrazne šetrnejšia k životnému prostrediu. Konštrukcia Li-S bola doteraz spojená s mnohými nevyriešenými otázkami. Jednou z nich je konštrukcia elektród, pretože síra, z ktorej je vytvorená katóda, je takmer nevodivá.

Používajú sa preto rôzne kombinácie síry s uhlíkom vo forme nanovlákien, ktoré dodajú katóde potrebnú vodivosť. Katóda je ale počas elektrochemických reakcií silne namáhaná a relatívne rýchlo degraduje. Práve úprava elektród tak, aby zostal zachovaný počet nabíjacích cyklov porovnateľný s akumulátormi dostupnými v súčasnej dobe, je teraz aktuálnym predmetom výskumu viacerých odborníkov.

Vedci z Monash University tvrdia, že už sa im podarilo vyvinúť svetovo prvú efektívnu Li-S batériu, ktorá práve tieto problémy rieši. Dokázala by údajne dať elektromobilom dojazd 1000 km, alebo v menšom prevedení mobilného telefónu výdrž na päť dní. Prototypy článkov už sa testujú v Nemecku a ďalšie testy v elektromobiloch a solárnych elektrárniach sú pripravované v Austrálii. Komerčné nasadenie Li-S batérií je tak zase o kus bližšie k realite.

-jj- zdroj a foto: Monash University

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov