Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Koronavírus: Dajte pozor na kamióny!

Zvýšené a sprísnená kontroly na maďarských hraniciach spôsobujú komplikácie nie len v prihraničných oblastiach, ale aj v bližšom okolí.

Navyše aj ostatné hraničné priechody so susednými krajinami vedia byť poriadne obmedzené, ak nie rovno uzavreté. Nie je to tak dávno, čo sme vám opísali situáciu, ktorá by nastala, ak by kamióny z ciest jednoducho zmizli. Boli by sme stratení.

Koronavírus: Bez kamiónov sme stratení

Preto je nutné si prácu týchto poväčšine chlapov, ale už aj žien, vážiť. A nie len teraz, ale vždy. Je to tvrdý chlieb a teraz ešte tvrdší. Kolóny nájdete po celom Slovensku, informujú o tom v predstihu prenosné dopravne značky, alebo prenosné premenlivé dopravné značenie na vozíkoch NDS.

Najväčšie problémy sú v okolí Bratislavy, vrátane diaľnice D2 v smere z ČR do HU, čo vyplýva z vyťaženého dopravného uzla. Lenže v prípade potreby odstavujú hliadky polície autá aj na D1 na zjazde Voderady, či dokonca aj v okolí Trenčína.

Je to situácia, ktorá spôsobuje vodičom podstatné navýšenie času stráveného v kabíne, čiže je predpoklad aj navýšenia ceny dopravy. O nesplnení časov výklady a náklady nehovoriac. Kamióny sú v tieto dni odstavené na parkoviskách, ale aj na krajniciach. Obchádzať by sme ich mali vždy so zvýšenou opatrnosťou.

Čo teda radíme? Počúvajte aktuálne dopravné spravodajstvo, alebo používajte aplikácie a na základe toho sa zariaďte. Inkriminovaným úsekom sa môžete vyhnúť aj po komunikáciách nižšej triedy. Určite rešpektuje osadené dopravné značenie. Áno, sú úseky, kde je dokonca na diaľnici prikázaná rýchlosť 40 km/h, a na prvý pohľad sa tam nič nedeje, ale je to potrebné. Zníženie rýchlosti chráni predovšetkým policajtov, ktorí sú prví na rane. Kolóna kamiónov sa vie bleskovo natiahnuť o pár kilometrov.

Na druhej strane je to mimoriadne nepríjemné, keď vy idete 40-60 km/h a okolo vás prefrčí arogantný vodič v osobáku rýchlosťou 100+. Odporúčam teda sledovať situáciu aj v spätnom zrkadle, či sa náhodou v diaľke nerúti auto vysokou rýchlosťou a neohrozí vás svojou úmyselnou nebezpečnou jazdou. Stále viete pridať, ak to situácii pomôže, lebo prinútiť takých vodičov spomaliť je veľmi náročné.

Vždy dodržujte pokyny policajtov. Ak už kamióny obchádzate, prispôsobte tomu rýchlosť a snažte sa držať čo najviac vľavo. Aj na trojpruhovej diaľnici. V strednom pruhu sa zvyčajne pohybujú pomaly jazdiace kamióny, ktoré majú výnimku (potraviny, živé zvieratá, pohonné látky a pod…), ktoré sprevádzajú policajné autá.

Zjazdy sú zvyčajne zabezpečené a otvorené. Nebojte sa, že nezídete a neraďte sa predčasne do pravého pruhu.

Aktuálny stav vyžaduje zvýšenú mieru opatrnosti a tolerancie. Svojim uvedomelým správaním môžeme eliminovať riziko, ktoré hrozí ľudom, ktorí musia zabezpečovať plynulosť premávky.

Foto: FB Policia SR – BA Kraj

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov