Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Apex AP-0: Z pokoja na stovku za 2,3 s?!

Relatívne neznámy britský výrobca športových automobilov – Apex Motors v rámci nedávnej globálnej premiéry v Londýne prezentoval inovatívne športové vozidlo Apex AP-0. Čistý elektromobil nepotrebuje údajne na zrýchlenie z nuly na 100 km/h ani tri celé sekundy!

Vozidlo je čisto elektrické a napriek tomu, že sa jeho tvorcovia pri jeho návrhu inšpirovali u pretekárskych špeciálov, dostane aj cestnú homologizáciu. Apex AP-0 je poháňaný cez zadnú nápravu a kolesá budú prenášať na cestu výkon 484 kW. To by malo umožniť spomínanú akceleráciu z 0 na 100 km/h za 2,3 sekundy a maximálna rýchlosť bude 306 km/h! Batéria bude mať kapacitu 90 kWh, čo by malo vozidlu do zásuvky umožniť dojazd až 515 km podľa normy WLTP.

Pomocou CCS konektoru by malo byť možné dobiť akumulátor na 80 % za štvrťhodinu. To by znamenalo dobíjací výkon 288 kW, pokiaľ by sme uvažovali o 90 kWh ako o použiteľnej kapacite. Hmotnosť elektromobilu Apex AP-0, ktorého dizajnérom je Guy Colborne, sa bude pohybovať okolo 1,2 tony. Na tom má svoj podiel aj karbón, z ktorého je monokok pre posádku, ráfiky a niektoré časti karosérie. Spoločnosť Apex Motors, ktorú založili Jason a Gary Leung, tak prináša na trh novú filozofiu zahrňujúcu emocionálne spojenie medzi šoférom a strojom.

Všetko potom dopĺňa o remeselné spracovanie, sériu inovácií a dokonalý design svojho prvého interne vyvinutého automobilu. Všetko to začína prednou aerodynamickou časťou karosérie, ktorá usmerňuje vzduch pod auto a za predné kolesá, potom pozdĺž karosérie a zase von veľkým zadným difúzorom. Plochá podlaha s nízkym ťažiskom využíva efekt terénu, pomáha tak pritlačiť auto k zemi a dosiahnuť veľké schopnosti pri zmene smeru jazdy. Srdcom dvojmiestneho AP-0 tvorí plne elektrická hnacia sústava.

Lítium-iontová batéria so spomínaným výkonom 90 kWh váži 550 kg a je pritom schopná generovať špičkový výkon 650 koní. Vďaka krútiacemu momentu, ktorý je k dispozícii prakticky ihneď, sa vozidlo môže pochváliť maximálnou hodnotou 580 Nm. Apex má na dĺžku 4380 mm, na šírku 2017 mm a 1224 mm na výšku. Predný presah karosérie je 970 mm a zadný 760 mm. Rázvor náprav je 2650 mm. Luxusný športový model sa dostane do výroby v druhej polovici roka 2022 a bude dodávaný zákazníkom po celom svete z britskej výrobne základne. Avizovaná cena elektromobilu sa pohybuje okolo 150.000 libier.

-jj-, foto a zdroj: Apex Motors

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov