Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2020: Honda Jazz a Jazz Crosstar – Štandardne s hybridom

Európsku výstavnú premiéru mala na ženevskom autosalóne absolvovať aj Honda Jazz.

Nová generácia má štandardne hybridný pohon označovaný ako e:HEV. Ten pozostáva z dvoch kompaktných elektromotorov pripojených k 1,5-litrovému benzínovému motoru DOHC i-VTEC, lítiovo-iónového akumulátora, inovatívnej prevodovky s pevným pomerom a inteligentnej riadiacej jednotky výkonu. Celkový výkon sústavy je 80 kW (109 k), vďaka čomu Jazz dokáže zrýchliť z nuly na 100 km/h za 9,4 sekundy a maximálna rýchlosť je 175 km/h. Úsporný hybridný systém zabezpečuje spotrebu paliva 4,5 l/100 km podľa WLTP. Dnešná doba praje crossoverom a tak sa nečudujme, že Honda predstavuje verziu Jazz Crosstar. Príťažlivý vizuálny dojem pochádza s odvážnejšieho dizajnu prednej mriežky, výraznej čiernej úpravy, štýlových prahov dverí a strešných líšt. Špeciálne zliatinové kolesá pre Crosstar sa rozširujú smerom k ráfom. Verzia Crosstar má normovanú spotrebu vo WLTP 4,8 l/100 km. Honda Jazz sa v Európe začne predávať v lete 2020.

Dôraz mal byť kladený aj na technológie pokročilej konektivity. Prvým z nich sú aplikácia My Honda+ a osobný asistent Honda v modeloch Honda e, Jazz a Jazz Crosstar. Aplikácia My Honda+ pre smartfóny zabezpečuje, aby majitelia mohli byť so svojimi automobilmi prepojení diaľkovo a mali prístup k mnohým zabudovaným funkciám vrátane funkcií v oblasti komfortu, pohodlia a bezpečnosti. Spomeňme možnosť diaľkového zamykania a odomykania. Majitelia Hondy e majú navyše vďaka funkcii digitálneho kľúča možnosť zdieľať prístup k vozidlu až s piatimi ďalšími ľuďmi. Digitálny kľúč pracuje s funkciou Bluetooth a majiteľom umožňuje zatvárať okná a otvárať kryt nabíjacieho portu, ako aj odomykať a zamykať vozidlo. Pre prípad poruchy vozidla obsahuje My Honda+ aj funkciu „digitálnej cestnej poruchovej pomoci“. Táto umožňuje zákazníkom uskutočniť priamy hovor s predplateným poskytovateľom cestnej poruchovej pomoci, s ktorým sa GPS informácie o polohe ich vozidla automaticky zdieľajú. Aplikácia umožňuje aj monitorovanie polohy a sledovanie automobilu prostredníctvom GPS. Majiteľ môže aktivovať funkciu Intelligent Geofencing, ktorá ho upozorní, ak vozidlo naruší prednastavené virtuálne „oplotenie“ (geofence) a kvôli ďalšiemu zvýšeniu bezpečnosti vozidla je v prípade aktivácie bezpečnostného alarmu vozidla odoslané aj oznámenie do aplikácie smartfónu. Medzi praktické funkcie patrí schopnosť odosielať informácie o jazde, ako sú detaily cieľa a bodov záujmu z aplikácie My Honda+, do navigačného systému automobilu. Navigačný systém Hondy e obsahuje aj údaje z monitorovania dojazdu akumulátora a faktor rozhodnutia v miestach s možnosťou nabíjania, ak sa očakáva dlhá jazda za hranice dojazdu automobilu. Pre majiteľov čisto elektrickej Hondy e poskytuje aplikácia aj prístup k funkciám špecifickým pre EV – diaľkové ovládanie a plánovanie nabíjania akumulátora, ktorá monitoruje stav nabíjania automobilu a umožňuje diaľkové spustenie a pozastavenie nabíjania. Funkcia nabíjania podľa kalendára umožňuje nastaviť denný plán nabíjania, ktorý umožňuje vykonať nabíjanie v časoch, keď sú dostupné cenovo najvýhodnejšie energetické tarify. Majitelia Hondy e môžu diaľkovo pristúpiť k systému ovládania klimatizácie automobilu a pred vstupom do vozidla nastaviť buď nižšiu, normálnu alebo vyššiu teplotu.

Osobný asistent Honda s umelou inteligenciou umožňuje aktivovať funkcie informačno-zábavného systému a konektivity hlasovými príkazmi. Majiteľ sa napríklad môže opýtať: „OK Honda, nájdi mi taliansku reštauráciu s voľným miestom na zaparkovanie a s WiFi, ktorá je teraz otvorená.“ Osobný asistent Honda nájde vhodné možnosti a predstaví ich na rozhraní dotykovej obrazovky, potom vypočíta optimálnu trasu k vybratej lokácii a zobrazí ju na navigačnej obrazovke.G

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov