Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lexus si uletel na vesmírnych štúdiách

Výrobca luxusných vozidiel Lexus nedávno predstavil hneď niekoľko vlastných futuristických návrhov strojov a vozidiel. Podľa dizajnérov japonskej značky sú určené na pohyb vo vesmíre respektíve dobýjanie Mesiaca.

Zero Gravity

Ako prvý zaujal odborníkov aj laickú verejnosť záhadný koncept od návrhára Karla Dujardina s názvom Zero Gravity. Pripomína totiž vesmírnu motorku v tvare písmena Z, ktorá by sa mala vznášať nad mesačným povrchom rýchlosťou 500 km/h. Konečná vizualizácia sa inšpirovala koncepčnou štúdiou vozidla Lexus LF-30 Electrified. Vesmírny motocykel by mal šoférovi poskytnúť plnú kontrolu pri plynulom kĺzavom pohybe po drsnom a hrboľatom lunárnom povrchu.

Kozmická motorka

Zero Gravity je jednomiestne vozidlo, ktoré sa riadi ako motocykel, ale využíva magnetickú levitáciu, čiže sa vznáša nad povrchom. Ovládanie tohto futuristického stroja je podobné, ako keď jazdec ovláda svojho koňa. Ide o nový koncept označovaný ako Tazuna, čo v japonskom jazyku znamená „opraty“ . Výsledkom je skutočný pocit jazdca prepojeného so strojom. Dizajnovú skicu vytvorilo európske vývojové centrum designu (ED2).

Lexus Cosmos

Druhým konceptom v poradí je Lexus Cosmos, čo je v podstate je veľká kozmická loď určená k dlhším vesmírnym výpravám aj ku kratším cestám okolo Mesiaca. Typickým prvkom tohto lietajúceho telesa, ktorého tvar pripomína pero, je presklenný segment. Plní úlohu pozorovateľne a miesta, kde si je možné užiť stav beztiaže. Na palube nechýba ani komfortná kabína a celý projekt ukazuje akú podobu by raz cestovanie vesmírom mohlo mať. Koncept vypracoval Jean-Baptiste Henry.

Lexus Moon Roller

Ďalším strojom pre lunárne výskumy je vozidlo s názvom Moon Roller, ktoré navrhol ho Julien Marie. Tento stroj pripomína gigantickú sklenenú guľu, lenže v praxi ide o bublinu z nanotrubiek, vo vnútri ktorej je kokpit na princípe gyroskopu. Pre motoristov budú najatraktívnejšie zrejme hneď dva modely. Prvý nakreslil Keisuke Macuna a má tvary, ktoré by v dnešnej dobe zapadli na akýkoľvek autosalón. Podľa dizajnérov značky Lexus sa kolesá Moon Rolleru môžu natáčať o 90 stupňov a fungujú potom ako rotory, takže stroj lieta ako dron.

Lexus Lunar Cruiser

Lunar Cruiser je všestranné vozidlo s obrovskými kolesami a silnými pneumatikami, ktorý si poradí aj s veľkými a ostrými skalami. Kolesá si navyše dokáže otočiť o 90 stupňov a umožniť lodi vzniesť sa ako dron nad povrch Mesiaca. Kabína má aerodynamický tvar a odkazuje na štylistiku áut japonskej značky. Jej interiér je podobne komfortný. Autorom návrhu je Keisuke Macuno.

Lexus Lunar Mission

Toto kozmické plavidlo vzniklo pre tých, ktorí sa chystajú na svoj prvý let na Mesiac a chcú stáť raz na jeho povrchu. Charakteristickým prvkom je zrkadlový povrch odrážajúci výhľad do vesmíru počas letu. Krídla Lexus Lunar Mission majú atypický, silne zakrivený tvar a pripomínajú logo japonskej značky. Koncept vytvoril Yung Presciutti.

Lexus Moon Racer

Moon Racer sa zameriava na vyznávačov aktívneho životného štýlu. Vozidlo sa môže pohybovať po rôznych povrchoch a nezaskočia ho ani skoky, šplhanie do výšok či pretekárska jazda. Pre ešte väčší zážitok z jazdy je šofér obklopený veľkou sklenenou kopulou. Koncept Lexus Moon Racer je tiež dielom Yunga Presciuttiho.

Lexus Lunar

Lunar je omnoho väčšie vozidlo, ktorého úlohou je uľahčiť bezpečné objavovanie mesačných zákutí. Jeho konštrukcia sa skladá z dvoch častí: dole je platforma so šiestimi silnými a odolnými kolesami, hore je potom osobná kabína. Horná časť vozidla sa môže odpojiť a slúžiť ako základná mesačná kolónia. Lexus Lunar predstavuje ďalší projekt Yunga Presciuttiho.

zdroj a foto:  uncrate.com, newsroom.lexus.eu

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov