Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Porsche 911 Turbo: Viac ako milión kilometrov!

Vernosť. To je tá vlastnosť, ktorá sa dnes veľmi nenosí. Ľudia sú prelietaví, a to nie len vo vzťahu k autám. Preto ak sa niekto dožije vysokého spoločného jubilea, je to naozaj veľká vec. Našťastie ešte nevymrela...

Dnes si predstavíme zaujímavý príbeh. Hlavým hrdinom je legendárne Porsche 911 Turbo (930) z roku 1976. Jeho majiteľ s ním jazdí dennodenne. Doteraz, za 44 rokov, s ním najazdil poriadnu porciu kilometrov. To je jasný dôkaz, že poriadne auto nikdy neomrzí!

911 Turbo v tejto generácii malo pod zadnou kapotou umiestnený boxer motor s objemom 3,0 l, ktorý poskytoval výkon 191 kW/260 koní. K tomu si pripočítajte 4-stupňovú manuálnu prevodovku, pohon zadných kolies a nízku hmotnosť. Mimochodom, práve prevodovka bola tŕňom v oku mnohých fanúšikov. Pritom obyčajná Carrera mohla mať aj 5q. Aby sme ešte doplnili jedno zaujímavé číslo. Akcelerácia tohto, na tú dobu skutočne pekelného stroja, bola 5,5 s.

44 rokov na cestách znamená úctyhodný nájazd 1,2 milióna km. Po prepočte to je však už bežných cca 30 tkm / rok.

Majiteľom je istý kanadský biznis-man, Bill MacEachern, ktorý bol predtým veľkým fanúšikom amerických áut. Všetko sa ale zmenilo v 70. rokoch minulého storočia. Do oka mu padlo práve toto Porsche, a odvtedy už nič iné nechcel. O prechode na iné auto nechce šťastný majiteľ ani počuť. A my sa mu vôbec nečudujeme!

Mimochodom, šťastný majiteľ s ním pokrižoval celú Ameriku. Od Floridy až po Kaliforniu. Samozrejme aj späť. Každopádne, bolo by veľmi zaujímavé vidieť, koľko stála údržba tohto auta za tie roky.

Čo čert nechcel, auto bolo súčasťou nehody. V roku 2009 do zadnej časti narazilo SUV. A to bolo ešte relatívne nové auto. Miliónovú hranicu prekonali až v roku 2012.

Mimochodom, auto stále verne slúži. Veď o Porsche je známe, že sa každoročne rado chváli, že vyrába spoľahlivé autá. Toto je teda jasný dôkaz, že niečo pravdy na tom bude.

 

Zdroj a foto: topgear.com

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov