Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan GT-R: Polstoročie a Grand Seiko

V závere minulého kalendárneho roku oslávil svojrázny športový automobil Nissan GT-R už päťdesiat rokov od svojho vzniku. Pri príležitosti tohto okrúhleho výročia uviedol japonský ateliér Grand Seiko špeciálnu edíciu chronografov.

Spomínané chronografy sú postavené na základe mnohými patentami ovenčeného strojčeka Spring Drive, ktorý si zase vlani pripomínal celé dve dekády svojej existencie. To bol tiež patričný dôvod, prečo vzniklo práve dvesto individuálne čislovaných exemplárov hodiniek. Vyrobené boli v stále populárnejšej kombinácii keramiky s ultraľahkým titanom.

Absolútne fantasticky vizionársky je vzhľad číselníku, ktorý na prvý pohľad nevzbudzuje žiadnu pozornosť a svoje prepracovanie odhalí až pri bližšom preskúmaní. Jeho jemne zrnitý povrch plochu potom dotvárajú sčítačky chronografov a indikátor rezervy naťahovania. Cena hodiniek sa pohybuje okolo 23.000 eur.

Posledný model Nissan GT-R má nové turbodúchadlá, ktoré zaistia lepšiu odozvu pri nízkych otáčkach, čoho výsledkom sú ešte výraznejšie reakcie motora. Za charakteristický zvuk výfuku GT-R je zodpovedný nový titánový tlmič s leštenými modrými koncovkami. GT-R disponuje vylepšenou šesťrýchlostnou prevodovkou s dvojitou spojkou a vyladeným režimom „R“ vhodným na mestskú premávku aj pretekársku dráhu.

Vďaka novému nastaveniu odpruženia sa budete cítiť viac v bezpečí a budete mať všetko pod dohľadom. Pneumatiky sa viac hýbu. Sú rýchle, a vy preto pocítite ostrejšie reakcie a vyššiu kvalitu jazdy. Elektronicky ovládané odpruženie bolo vyladené tak, aby poskytovalo lepšiu stabilitu pri zatáčaní a hladšiu jazdu. Riadenie je lineárnejšie a presnejšie ako doteraz a pri rýchlostiach do 300 km/h si vyžaduje len minimálne úsilie.

Vylepšený pocit z jazdy vám zabezpečí aj 8-palcový multifunkčný displej s dotykovou obrazovkou, či satelitná navigácia a informačno-zábavný systém NissanConnect*. Vďaka otočnému ovládaniu na stredovej konzole sa systém obsluhuje bez toho, aby bolo nutné dotýkať sa dotykovej obrazovky. Samozrejmosťou je aj integrácia s digitálnym rádiom DAB a aplikáciou pre smartfóny. Interiér vozidla Nissan GT-R je prepracovaný s ručne opracovanými materiálmi.

Vďaka koženým sedadlám a interiéru dostupnému vo farbách čierna, prírodná hnedá farba Tan, svetlo šedá či červená vás bude obklopovať pohodlie a luxus. K dispozícii sú aj športové sedadlá Recaro® a interiér navrhnutý s dôrazom na výkon. Je možná aj zmena dizajnu prístrojového panela: karbónový dizajn a zmena farby obruby na tmavo sivú, ale aj rad vylepšení na lepšie tlmenie zvuku vrátane čelného akustického skla.

-jj-, zdroj a foto: Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov