Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bugatti Centodieci: Výročný model za 8 mil. €

Prestížna francúzska automobilka Bugatti oslavovala vlani jubilejné 110. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti ukázala napríklad aj kolekciu luxusného nábytku ako výsledok spolupráce so spoločnosťou Luxury Livig Group. Hlavný ťahákom však boli výročné modely športiakov verzie Bugatti Centodieci.

Nová limitovaná edícia modelu Centodieci má odkazovať na športový automobil Bugatti EB110 z 90. rokov minulého storočia. Disponuje však tvarmi súčasného dizajnového jazyka automobilky a mnohými novými exkluzívnymi prvkami. Cena je však opäť astronomická. Záujemcovia o jeden z desiatich limitovaných exemplárov musia počítať s obstarávacou cenou 8 miliónov eur.

Spoločnosť Bugatti je hrdá na svoj model EB110 a vďačí mu za reinkarnáciu značky po roku 1956. Okrúhle jubileum, resp. 110 rokov existencie vyjadruje v talianskom jazyku samotná číslovka Centodieci. Taliančina sa v tomto prípade používa preto, lebo model EB110 postavili v talianskom mestečku Campogalliano. Oba dôležité momenty sa preto spojili v reinterpretácií mimoriadneho vozidla v novom Bugatti Centodieci.

Celkový design Bugatti Centodieci odkazuje k aktuálnemu dizajnérskemu smeru automobilky a na prvý pohľad je vidieť, do aké stajne vozidlo patrí. Nechýba však viacero modifikácií, ktoré sú výrazne retrospektívne, ale pri zachovaní ešte športovejšieho a extrémnejšieho vzhľadu. Nová je maska s podkovami, bočné línie, tenké LED predné aj výrazné zadné svetlomety, guľaté otvory na bokoch, veľké prítlačné krídlo a mnohé ďalšie.

Interiér vozidla je zatiaľ zahalený tak trochu rúškom tajomstva, ale predpokladá sa, že bude použitý rovnaký dizajn ako v prípade predchádzajúcich modelov. Pre automobilku nie je dôležitý len vzhľad, ale aj výkon. Pod kapotou nájdeme osemlitrový štyrikrát preplňovaný šestnásťvalec W16 s výkonom 1 600 koní. Zrýchliť z pokoja na stovku dokáže za 2,4 sekundy, na 200 km/h potom akceleruje za 6,1 sekundy. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 380 m/h.

-jj- Zdroj a foto: Bugatti

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov