Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2020: Škoda Octavia RS iV – Premiéra

Česká automobilka Škoda nedávno ukázala svetu trio dizajnových skíc športového modelu štvrtej generácie modelu Octavia. Obľúbené vozidlo aj s verziou Octavia RS iV bude mať premiéru 3. marca 2020 na autosalóne v Ženeve.

Ako prvý automobil značky Škoda vo verzii RS je práve Octavia RS iV vybavená plug-in-hybridným pohonom a jedinečným spôsobom tak spája praktickosť rodinného vozidla a športový charakter so šetrnosťou k životnému prostrediu a efektivitou. Škoda Octavia RS iV otvára práve teraz 20 rokov po prvej generácii modelu Octavia RS, ďalšiu kapitolu pôsobivo úspešnej histórie. V rámci modelovej rady je Octavia RS veľmi žiadaná.

Vzhľad vozidla Octavia Combi RS iV vyžaruje silu aj vďaka početným čiernym detailom, typickým pre vozidlá v prevedení RS, ako je predný difúzor a výrazné vzduchové clony Air Curtains. Na hlavných a pre značku Škoda dôležitých európskych trhoch – v Nemecku, vo Veľkej Británii a vo Švajčiarsku – niesol v posledných rokoch každý piaty predaný automobil rady Octavia logo RS.

Zákazníci oceňujú kombináciu veľkorysej ponuky priestoru, praktickosti a športového charakteru. Nová Octavia RS iV s plug-in-hybridným pohonom a systémovým výkonom 180 kW bude so svojou nízkou spotrebou a nízkou hodnotou emisií CO2 mimoriadne šetrná k životnému prostrediu. Liftback v štýle kupé disponuje veľkými kolesami z ľahkých zliatin, predný i zadný difúzor a spoilerom na piatych dverách, Dynamické jazdné vlastnosti mu prepožičiava plug-in-hybridný pohon so systémovým výkonom 180 kW.

Dizajnové skice predstavujú vozidlo Octavia RS iV ako liftback v štýle coupé a ako dynamické kombi. Pozornosť upúta najmä čierna maska chladičov, ďalej športový predný nárazník s veľkými nasávacími otvormi a výrazné čierne detaily. Plug-in hybrid sa objavuje v špičkovom športovom vozidle Škoda vôbec po prvý raz. Už takmer polstoročie fascinujú písmena RS fanúškov športových modelov značky Škoda.

Skratka RS znamená Rally Sport a vedľa úspešných pretekárskych špeciálov, ako bola legendárna Škoda 130 RS od roku 2000 označuje tiež najšportovejšie verzie modelov českej automobilky. V úspešnej histórii RS uplynie teraz 20 rokov od premiéry prvej generácie verzie Octavia RS. So svojou rodinou RS oslavuje Škoda už viac než 45 rokov úspechy na súťažných tratiach a pretekárskych okruhoch, sériové modely RS ponúka rozumnú mieru športového charakteru aj na bežných cestách.

História skratky „RS“ sa začala datovať v roku 1974. Vtedy automobilka použila skratku pre „Rally Sport“ po prvý raz ako modelové označenie vtedajších súťažných prototypov – Škoda 180 RS a Škoda 200 RS. Táto dynamická skratka sa aj vďaka veľkým úspechom vozidla Škoda 130 RS v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch minulého storočia stala legendárnym synonymom motoristického športu. Od roku 2000 v tejto rodinnej ságe pokračovali dôsledne športovo ladené sériové modely RS – v modelové palete sa tak objavili verzie Octavia RS, Fabia RS a Kodiaq RS.

-jj-, zdroj: Škoda Auto

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov