Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lightyear One – Nevyčerpateľný zdroj energie

Lightyear je technologický start-up z Holandska, ktorý sa zaoberá vývojom unikátneho elektromobilu. Prototyp získava energiu na svoju prevádzku zo slnka, pričom tento model si už môžete aj predbežne kúpiť.

Myšlienka to nie je vôbec nová, ale Lightyear ju dokázal po prvý raz v histórii zhmotniť v reálny automobil. Elektrina do elektromobilov sa väčšinou berie na miestach, ktoré vôbec nie sú ekologické – v elektrárniach, a to väčšinou v tých tepelných. Model nazvaný jednoducho One má preto na streche a kapote fotovoltaické panely, takže je poháňané len solárnou energiou a vyrobí si tak čistou energiu sám. Prví zákazníci dostanú objednaný prototyp v roku 2021.

Pred necelým rokom ohlasoval Lightyear revolúciu v automobilovej doprave. Päť metrov dlhý dizajnový skvost Lightyear One má dokonalé aerodynamické tvary. Vďaka pokrytiu kapoty, strechy a na chrbte fotovoltaickými článkami má pretiahnutejší tvar do efektnej podoby. Zaujímavým prvkom je aj kryt zadných kolies a absencia zadného okna.

Na elektrický pohon miesto spaľovacieho si budeme musieť zvyknúť. Lightyear One bude možné pripojiť do zásuvky alebo nechať vozidlo dobíjať solárne. V priemere sa energie Slnka nabije na 12 km jazdy za jednu hodinu alebo zo zásuvky rýchlonabíjačkou na 570 km. Interiér vozidla je moderný, zvláštnosťou je práve chýbajúce zadní okno. Prvých 500 vozidiel v cene 149.000 eur doručia v roku 2021.

-jj-, zdroj: Uncrate a start-up Lightyear

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov