Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Tesla Model Y ide do výroby

Nový elektrický crossover amerického giganta sa v modelovom portfóliu zaradí medzi Model 3 a Model X. Prvé kusy by sa ku zákazníkom mali dostať už na jar tohto roku.

Tie však budú vyhradené pre amerických zákazníkov, do Európy sa Model Y dostane až koncom leta. Tesla opäť láka pomerne priaznivou cenou, vo Veľkej Británii by mal Model Y začínať na cene 36 000 libier. Výroba bude zozačiatku prebiehať na linkách vo Fremonte, odkiaľ schádza aj Model 3. Tesla však plánuje v priebehu roku 2020 začať Model Y vyrábať aj v Šanghaji.

Model Y zvonku vyzerá ako na vysokej teplote vypratý Model X, akurát mu chýbajú charakteristické „Falcon Wing“ zadné dvere. 75% technického základu, včítane interiéru, však preberie z Modelu 3. Ani v tomto prípade teda nebude chýbať obrovský 15-palcový dotykový displej v strede prístrojovej dosky, cez ktorý sa ovládajú všetky funkcie auta. Hoci Tesla Model Y patrí do kategórie menších crossoverov, za príplatok bude v ponuke aj 7-miestna verzia.

K dispozícii bude viacero výkonnostných verzií, základ bude tvoriť verzia „Standard Range“ s dojazdom okolo 370 km, no dojazd verzie „Long Range“ tesne presiahne 500 kilometrovú hranicu, čo je na triedu menších elektrických crossoverov vysoko nadštandardná hodnota. Obe spomínané verzie budú mať poháňanú zadnú nápravu, no v ponuke bude aj verzia s dvomi motormi a pohonom všetkých štyroch kolies a aj verzia „Performance“, ktorá dá 0 – 100 km/h za 3,5 sekundy. Pre porovnanie, najslabšia verzia „Standard Range“ pokorí stovku za 5,9 sekundy.

Sám Elon Musk vyhlásil, že Model Y bude mať funkcionalitu SUV a jazdné schopnosti športového auta. To sú silné slová, uvidíme, do akej miery sa splnia v realite. Ako sa Tesla Model Y pozdáva vám?

Zdroj – Autoexpress

Autor: Domino Parajka

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov