Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Porsche 356 RSR: Hot rod podľa Roda Emoryho

Americká spoločnosť Emory Motorsport je svetoznáma vďaka svojim originálnym úpravám vozidiel Porsche na objednávku. Jej posledným projektom je ručne vyrábaný hot rod 356 RSR, ktorý vás očarí svojou surovosťou a prepracovanosťou súčasne.

Konštruktér a dizajnér Rod Emory zo severoamerickej spoločnosti Emory Motorsports vytvoril jedinečné Porsche 356 RSR. Pôvodný model Porsche 356s z roku 1960 zakúpil vo veľmi zlom stave a skôr než aby sa ho pokúsil renovovať do stavu pôvodného, tak sa rozhodol z neho urobiť svetový unikát.

Pôvodný model je po prestavbe k nepoznaniu. Vozidlo síce nesie rysy Porsche a všetky hlavné komponenty z vozidiel Porsche tiež pochádzajú, k produkčnému modelu sa však nepribližuje. Porsche 356 RSR dostalo hliníkové diely karosérie vlastnej výroby, jedinečné tak sú tvary tohto agresívne pôsobiaceho stroja. Najviac prešla zmenou zadná časť s čiastočne odkrytým motorom a výfukmi.

Emory použil motor zo staršieho modelu 911 a pridal dve turbodmýchadla, vďaka čomu dosiahol výkon 400 koní. Kolesá sú potom prevzaté z modelu 935. Interiér obnovil v rámci možností k dokonalosti a nechal mu pôvodný retro vzhľad aj pri svojej strohosti. Zaujímavosťou sú napríklad pedále z uhlíkových vlákien z modelu 917. Vďaka nízkej váhe okolo 900 kg bude z jazdy veľká radosť.

Počas štvorročného obdobia sa musela väčšina komponentov opätovne vyrobiť, prípadne upraviť a následne napríklad prerobiť, keď sa zistilo že nepasujú. Alebo sa ukázalo, že nefungujú podľa plánu. „Všetko je to robené ručne. Odnímateľná predná aj zadná kapota, strecha… Blatníky sú z bežnej 911-tky, ale asi by to hádal málokto. Stále je to vzduchom chladená záležitosť, a to si žiada svoje. A okrem toho to dobre vypadá,“ dodal Emory.

-jj-, zdroj: Emory Motorsports

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov