Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bentley Team Blower 1929: Len tucet replík

Britská automobilka Bentley oživí prvý športový automobil z predvojnového obdobia – Team Blower z roku 1929, ktorý šoféroval na pretekoch 24 h Le Mans slávny pilot Tim Birkin. Na základe jedného dochovaného exempláru vyrobí tucet identických replík.

Ikonický Bentley Team Blower so 4,5 litrovým agregátom opustil výrobné pásy po prvý raz v roku 1928. Vtedy sa vyrobilo celkovo 55 exemplárov, pričom štyri kusy mali štatút súťažných respektíve pretekárskych vozidiel. Jeden z týchto modelov riadil na legendárnych francúzskych vytrvalostných pretekoch spomínaný anglický pretekár Birkin. A hoci z toho nebol celkový triumf, práve model Team Blower bol označovaný za najvýkonnejšie pretekárske vozidlo svojej doby.

Najvyššiu rýchlosť 137,96 míľ za hodinu, teda asi približne 222 km/h, zaznamenali v marci 1932. Jeden z exemplárov s označením HB 3403 vlastní Bentley od roku 2000. Na jeho základoch má teraz postaviť v Crewe len tucet replík a to všetko pri príležitosti 100 rokov značky Bentley. Cena za budúcu repliku sa zatiaľ dozvedeli len špeciálni zákazníci, ale vďaka svojej jedinečnosti a zberateľskému potenciálu bude určite astronomická.

Exemplár s číslom podvozku HB 3403 má automobilka dodnes a naďalej sa zúčastňuje najrôznejších automobilových akcií. Toto auto bude rozobrané do poslednej skrutky, každý diel bude katalogizovaný a oskenovaný 3D skenerom. Výsledkom toho bude plne digitálny model vozidla. Automobilka potom využije sto rokov staré formy, aby vyrobila ďalších 12 sad rovnakých dielov a zložila z nich tucet nových vozidiel.

Hoci sa vo veľkom rozsahu využijú historické metódy a postupy, niektoré kroky budú naopak využívať aj moderné technológie. Pokiaľ ide o techniku vozidla, Bentley sa chce čo najviac priblížiť pôvodnému originálu a zabuduje nanajvýš pár detailov, ktoré zvýšia bezpečnosť vozidiel, ale nebudú pre majiteľov nijako patrné. Pôvodný automobil potom znovu zložia späť a pokiaľ bude nutné, prevedie sa jeho reštaurovanie.

Každé z nových vozidiel bude mať spomínaný štvorvalcový motor so 16 ventilmi, pričom bude preplňovaný replikou dmýchadla Amherst Villiers Mk IV. To má zaistiť najvyšší výkon 240 koní (177 kW) pri 4200 ot./min. Na tu dobu išlo o viac než úctyhodný výkon. Špecialisti v divízie Mulliner, ktoré reštaurovanie vozidiel Bentley a výrobu týchto nových realizuje, predpokladajú, že im výroba nových 12 kusov zaberie dva roky.

-jj-, zdroj: Uncrate a Bentley

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov