Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


CES 2020: Continental Sennheiser – Revolúcia

Aj tohtoročný prestížny Veľtrh spotrebnej elektroniky (CES 2020) v Las Vegas bol bohatý na premiéry a rôzne inovácie. Novú revolučnú koncepciu ozvučenia bez reproduktorov spoločne predstavili spoločnosť Continental a nemecký výrobca audiotechniky Sennheiser.

Návštevníci veľtrhu v púštnej metropole hazardu a kasín boli svedkami toho, ako sa tvorcovia 3D zvuku zbavili konvenčných reproduktorov a k reprodukcii hudby používajú len materiáli v aute. Nový audiosystém ponúka očarujúci zvukový výstup bez toho, aby interiér vozidla disponoval jediným reproduktorom.

Takto vybavené vozidlo sa totiž stáva v podstate hudobným nástrojom. Technológia je inšpirovaná klasickými strunovými nástrojmi, ktoré využívajú drevené telo pre šírenie zvuku. Špeciálne vyvinuté materiály v interiéri fungujú teda na rovnakom princípe. Výsledkom je extrémne prirodzený zvukový zážitok, ktorý vás doslova pohltí!

Nespornou výhodou je aj úspora miesta vo vozidla a v neposlednom rade zníženie hmotnosti oproti vozidlu s klasickým audio-systémom. Podľa odborníkov z nemeckej spoločnosti Continental, ktorá sa zaoberá výrobou súčastí a komponentov pre automobilový priemysel, je rozdiel v hmotnosti audio-systémov až 90 %. Pri absencii subwooferov a zosilňovačov je to racionálny argument.

Nové riešenie môže byť súčasťou vítaného znižovania hmotnosti elektromobilov, kde na strane mínusov aspoň zatiaľ figuruje veľkosť a hmotnosť batérií na pohon. Čerstvá koncepcia Continental Sennheiser však môže byť aj alternatívnym riešením pre čisto športové automobily, v ktorých piloti aj súťažné tímy určite radi privítajú lepšiu kvalitu audia bez nutnosti zvyšovania váhy.

Etablovaná firma Sennheiser s audiotechnikou do áut už nejakú dobu koketuje. V minulosti nainštaloval vrchol svojej akustickej dokonalosti v podobe modelu Ambeo do športiaku Fisker Karma. Mimochodom, soundbarovú podobu modelu Ambeo si môžete do obývacej izby kúpiť za cenu prevyšujúcu čiastku 2000 eur.

Continental zase v minulosti predstavil špeciálny systém Ac2ated Sound, ktorý dokáže reprodukovať hudbu bez reproduktorov. Deje sa tak pomocou aktuátorov, ktoré spôsobujú vibrácie určitých častí vozidla a vyludzujú tak zvuk. Inak povedané – palubná doska, obloženie dverí alebo aj slnečné tienidlo môžu reprodukovať hudbu.

-jj-, zdroj: Sennheiser

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov