Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Smutný osud staručkého Mercedesu

Sú nové autá lepšie? Z hľadiska užívateľského komfortu určite áno. Ale rovnakú, ak nie ešte väčšiu radosť, môžu poskytnúť aj autá staré. Tie v krásnom, ale aj v trošku horšom stave, sú srdcovými záležitosťami ich majiteľov. A veľa ľudí sa k ním dobrovoľne vracia práve pre ich dušu a charakter.

Nie každé staršie auto sa dá zachrániť, bohužiaľ.  

Za tie roky, čo blúdim po internete, si niektoré konkrétne autá veľmi dobre pamätám. A to nemám na mysli stálice slovenských internetových portálov. Fotka staručkého Mercedesu W115 zaparkovaného v presklenom výklade showroomu značky Mercedes niekde vo svete kolovala na internete už naozaj veľmi dávno. Možno ste na ňu narazili aj vy.

Po pár rokoch som na obrázok narazil znova. Už bola uvedená aj kompletná adresa. Pamätám si len toľko, že to bolo španielske mesto A Coruña ležiace na severe krajiny a že tento Mercedes je ešte stále na svojom mieste.

Zhodou okolností som teraz narazil na článok, v ktorom som sa dočítal, že tento žltý kus histórie to už má za sebou, rovnako aj showroom Louzao Mercedes-Benz.

Informácie zo sveta internetu nie sú až také zaujímavé, ako sa na prvý pohľad zdalo. Konkrétny kus bol len holým skeletom karosérie. V aute chýbal ako motor, tak prevodovka a interiér. Úplne vraj absentovala aj elektroinštalácia.

Osud auta však nebol každému ľahostajný. Samotná spoločnosť, ktorá vlastnila budovu, údajne vykonala niekoľko pokusov o zachránenie tohto auta odpredajom. Vhodný kupec sa však nenašiel.
Každopádne si myslím, že aj po stránke histórie architektúry, aj po stránke automobilovej histórie, je škoda, že tento kus minulosti padol v zabudnutie.

Mimochodom, maketa, či skelet auta na streche, alebo na vyvýšenom mieste, nie je ničím výnimočným. Takéto umiestnenie malo vzbudiť pocit jedinečnosti priestorov, v ktorých sa autá predávali. Veď si spomeňte na model Mini, ktorý je na balkóne hádam dodnes už bývalej predajne Tempus AWT Bavaria v Bratislave.

Foto: masquecars.blogspot.com, barnfinds.com, forocoches.com

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov