Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Revolučný senzor ochráni auto pred vandalmi

A nielen pred nimi. Continental vyvíja špeciálny senzor, ktorého úlohou je monitorovať povrch automobilu, a teda detegovať škrabance, „ťukance“ a iné nežiadúce škody.

Prísť na parkovisko a nájsť si poškodené auto je nočnou morou snáď každého motoristu. Na svete, bohužiaľ, existujú vonkajšie vplyvy pôsobiace na autá, ktoré jednoducho nedokážeme ovplyvniť. Vinníci, ktorí na parkovisku nechtiac ťuknú do auta, prípadne ho schválne poškodia, sa takmer nikdy k svojmu činu nepriznajú, česť výnimkám. Ako majiteľ vozidla máte následne minimálnu šancu dotyčného vinníka vypátrať.

Continental sa snaží tento problém riešiť novou technológiou monitorovania povrchu vozidla, ktorá je založená na 8 – 12 citlivých dotykových senzoroch. Tieto senzory sú uchytené na jednotlivých paneloch karosérie, kde snímajú vibrácie a zvukové vlny. Snímače sú mimoriadne citlivé, vedia tak zachytiť aj najmenšie vplyvy pôsobiace na karosériu.

Využitie tejto technológie je širokospektrálne. Začína prevenciou voči vandalizmu – keď senzory zachytia napríklad vibrácie vytvárané škriabaním ostrého predmetu po laku auta, môžu aktivovať alarm, uložiť údaje o presnom čase incidentu, prípadne aktivovať kameru vo vozidle alebo priamo kontaktovať majiteľa. Podobná analógia platí aj pri ťukancoch na parkovisku, vinník sa tak bude dať veľmi rýchlo vypátrať.

Ďalším využitím senzorov je predčasná identifikácia prichádzajúcich záchranných zložiek, keďže senzory vedia na diaľku rozoznať zvuk sirény. Continental ďalšie konkrétne možnosti využitia snímačov nezverejnil, je však dosť možné, že táto revolučná technológia sa čoskoro dostane do sériovo vyrábaných modelov, keďže viacero výrobcov o ňu prejavilo záujem.

Zdroj – Caranddriver

Autor: Domino Parajka

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov