Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Špeciálne Porsche 911 pre Jackyho Ickxa

Pri príležitosti 75. narodením legendárneho pretekára Jackyho Bernarda Ickxa vyrobili špeciálnu limitovanú edíciu modelu Porsche 911. Prvá zvláštna verzia nového 992 Belgian Legend Edition je ocenením za celoživotný prínos jedného z najvšestrannejších pilotov v histórii motošportu.

Pozoruhodný športiak je postavený na základoch modelu Porsche Carrera 4S Coupe. Na jeho výrobu dal podnet belgický dovozca značky Porsche D´Ieterena, pričom na svetlo sveta sa dotane len 75 exemplárov. Jackyho mode bude stáť v Belgicku 131.381 eur, teda viac ako štandardná verzia modelu Carrera 4S. Predajná cena nového modelu v zámorí začína na sume 120.600 USD.

Myšlienka vytvoriť špeciálne vozidlo na počesť Ickxa sa zrodila už v roku 2018 s príchodom úplne novej generácie modelu 992. Pri navrhovaní prvej špeciálnej verzie uplatnili svoje znalosti a schopnosti odborníci zo Style Porsche aj od Porsche D’Ieteren. Spoločným menovateľom, z ktorého sa vychádzalo, bola tmavomodrá a biela farebná kombinácia prilby Jackyho Ickxa.

Základné vozidlo 911 Carrera 4S preto dostalo zvláštny lak s farbou X Blue na objednávku. Na vozidlo je potom znak znázorňujúci belgickú vlajku a podpis Jacky Ickx na zadnom stĺpiku na strane šoféra. Táto unikátna farba sa dostala aj na kolesá Carrera Classic 20“/21“. Jemné biele akcenty sú odkazom na lem okolo priezoru Ickxovej prilby.

Tento detail vyžadoval použitie pokročilého laserového gravírovania v dielni Porsche Exclusive Manufaktur. Kabína je vyzdobená čiernou kožou s krížovým švom Pebble Gray, ktorý bol dôsledne dokončený ručne. Unikátny je nápis 911 na hlavových opierkach špeciálnych sedadiel Sport, čo v prípade štandardných modelov Carrera 4S nie je k dispozícii.

K ďalším špeciálnym designovým prvkom patrí kožená centrálna opierka na lakeť s vyrazeným Ickxovým podpisom a označením Belgian Legend Edition na uhlíkových prahoch dverí. Dokonca aj farebné zladená kľúčenka nesie podpis šesťnásobného víťaza vytrvalostných pretekov 24 h v Le Mans. Ickx sa narodil 1. januára 1945 v Bruseli. Do histórii motošportu sa zapísal zlatými písmenami hneď niekoľkokrát.

Svoju jazdeckú univerzálnosť dokázal nielen v Le Mans (4 x Porsche, 1 x Ford a 1 x Mirage),ale aj dvomi triumfmi v Sebringu (Ford a Ferrari). Dvojnásobný svetový šampión vo vytrvalostných pretekoch, ovládol aj seriál CanAm, majstrovstvá Európy súťaži F2, podujatie Bathurst 1000 v Austrálii a dokonca s Mercedesom prestížne preteky Rallye Dakar, kde bol ešte dvakrát druhý na vozidlách Porsche a Peugeot.

-jj-, zdroj: Porsche

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov