Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nová Škoda Octavia RS príde aj ako hybrid

Nová Škoda Octavia príjemne prekvapila celý automobilový svet a obľúbili sme si ju aj u nás v redakcii. Už teraz sa tešíme na prvý domáci test, no ešte viac sme zvedaví na ostrú verziu RS.

Tá by mala byť oficiálne predstavená síce až na jar tohto roku, s veľkou pravdepodobnosťou na ženevskom autosalóne, no už teraz o nej vieme niekoľko základných údajov. Niet pochýb o tom, že nová Octavia RS bude nemalou revolúciou. Hovorí to tom už len samotná skutočnosť, že pod jej kapotu vôbec prvýkrát v histórii zavíta hybridná pohonná jednotka. O tom, že moderné hybridné systémy dokážu v športových autách narobiť divy, sme sa presvedčili už viackrát, rozhodne sa tak máme na čo tešiť.

Priaznivcov tradičného benzínu či dokonca nafty Škodovka tiež nesklame. Zástupcovia automobilky totiž potvrdili, že nová Octavia RS bude pokračovať v nastolenom trende predchádzajúcej generácie, dostupná tak bude aj s dvojlitrovým naftovým a benzínovým motorom. Zachovaná ostane aj koncepcia karosérie a pohonu, dostupný bude liftback a kombi, na výber bude pohon prednej nápravy alebo pohon všetkých štyroch kolies.

Predmetom diskusií je však práve debutujúca plug-in hybridná motorizácia. Jej základom by mal byť benzínový štvorvalec 1.4 TSI a plug-in hybridná sústava s elektromotorom uloženým medzi motorom a prevodovkou. Túto koncepciu poznáme už z novo-predstaveného Golfu GTE. Výkonnostné parametre zatiaľ nepoznáme, no inžinieri sa pravdepodobne budú snažiť naladiť celú jednotku tak, aby dorovnala, ak nie aj prekonala, parametre klasickej benzínovej verzie. Keďže nová Octavia RS má byť najvýkonnejšou Octaviou všetkých čias, môžeme očakávať výkon prevyšujúci 245 koní, ktorým disponovala najvýkonnejšia Octavia RS dosluhujúcej generácie.

Inžinieri zapracovali aj na podvozku a ovládaní, nová Octavia RS tak bude nielenže najlepšou Octaviou doteraz, ale aj veľmi horúcim kandidátom na poriadne ostré rodinné auto za pomerne dostupnú cenu.

Zdroj – Autoexpress

Autor: Domino Parajka

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov