Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lamborghini otestuje vesmírne materiály

O tom, že Lamborghini je jedna z najviac prémiových automobiliek na svete, není treba dlho hovoriť. Najnovšie sa však spojila s výskumným ústavom Houston Methodist Research Institute, aby otestovala v automobilovom priemysle materiály používaný vo vesmíre.

Okrem toho, že automobilka svojou precíznosťou dobyla celý svet, smeruje teraz ešte vyššie, a to rovno do vesmíru, kde bude posielať napríklad svoje vlastné uhlíkové vlákna. Automobilka tak chce preskúmať, ako sa jej materiály budú správať v extrémnych podmienkach a všetko potom zohľadniť v ďalšom vývoji a skvalitňovaní použitých materiálov.

Materiály budú poslané na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS prostredníctvom bezpilotnej rakety. Prvá taká zásielka by mala zo zeme vyštartovať v týchto dňoch a bude obsahovať päť rôznych vzoriek uhlíkových vlákien, ktoré pochádzajú práve z vývojovej produkcie automobilky. Rozsiahle testovanie bude prebiehať šesť mesiacov.

A to vrátane vystavenia materiálov extrémnym teplotám od -40 do 200 stupňov Celsia, ale aj masívnym dávkam UV žiarenia či gama lúčom. Lamborghini je vôbec prvý výrobca automobilov, ktorý podobné testovanie realizuje. Navyše, okrem testovaní, ktoré budú slúžiť vlastným potrebám, chce spolupracovať a skúmať tiež možnosť využitia týchto odolných materiálov v lekárstve a ďalšej výrobe.

-jj-, zdroj: Lamborghini

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov