Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Stíhaný ex-šéf Nissanu utiekol do Libanonu

Bývalý predseda správnej rady japonskej automobilky Nissan Motor, Carlos Ghosn, utiekol z Japonska do Libanonu. Už stihol aj poskytnúť vyhlásenie, že neutiekol pred spravodlivosťou, ale pred nespravodlivosťou a politickou perzekúciou.

V Japonsku sa mal postaviť pred súd kvôli obvineniu z finančných deliktov, vrátane podhodnocovanie príjmov vo finančných výkazoch.

“Neutiekol som pred spravodlivosťou, unikol som pred nespravodlivosťou a politickým prenasledovaním,” uviedol Ghosn vo vyhlásení, v ktorom potvrdil, že sa nachádza v Libanone. V Japonsku mu podľa neho bola upierané základné ľudské práva. Justičný systém ázijské krajiny, z ktorej ušiel, bývalý šéf Nissanu označil za “zmanipulovaný” a odmietol byť ďalej jeho “rukojemníkom”. “Konečne môžem slobodne komunikovať s médiami a tešiť sa na začiatok ďalšieho týždňa,” dodal Ghosn.

Libanon nemá s Japonskom uzavretú dohodu o vydávaní svojich občanov.

Jeden z Ghosnových právnikov Džuničiró Hironaka povedal, že právni zástupcovia majú všetky tri pasy svojho klienta. O Ghosnovom odchodu sa vraj sám dozvedel z ranných správ a je vecou prekvapený. Hironaka považuje Ghosnov čin za “neospravedlniteľný”. “Ak naozaj opustil Japonsko, je to možné označiť za porušenie podmienok kaucie,” dodal Hironaka.

Nissan má nového šéfa, Datsun v neistote

Ghosn sa narodil v Brazílii, ale vyrastal v Bejrúte. Má libanonskej predkov, v Libanone je populárny, jeho portrét sa tam objavil aj na poštovej známke a na jeho podporu bola vyvesená hesla “Všetci sme Carlos Ghosn”.

Kvôli obvineniam z finančných deliktov bol v Japonsku Ghosn zadržaný vlani v novembri. Neskôr bol prepustený na kauciu. Mal zakázané používať bez dozoru internet či kontaktovať manželku. Začiatok súdu s ním je naplánovaný na apríl. Ghosn všetky obvinenia odmieta.

Foto: Archív

Zdroj: Cn.Cz, reuters

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov