Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota RAV4 Hybrid: Päť hviezd za bezpečnosť

Automobil Toyota RAV4 Hybrid získal v testoch ADAC Ecotest 5 maximálny počet piatich hviezd v hodnotení bezpečnosti. Spoľahlivý Japonec nazbieral 78 bodov zo 100 aj za nízku spotrebu pohonných hmôt, nízke emisie CO2 a iných škodlivín.

SUV sú veľmi pohodlné automobily so širokými možnosťami, avšak nebývajú spájané s nízkou spotrebou pohonných hmôt. Existujú ale aj výnimky. Segment hybridných SUV, ktorého prvým zástupcom sa v roku 2004 stal Lexus RX 400h, dnes tvorí pomerne významná skupina modelov. Najväčšej popularite sa tešia hybridné vozidlá Toyota. V roku 2018 si 85 percent zákazníkov kupujúcich model RAV4 vybralo hybridnú verziu.

Vlani na trhu mala premiéru ďalšia generácia Toyota RAV4 s novým hybridným pohonom 2.5 s výkonom 218 koní (vo verzii 4×2) alebo 222 koní (vo variante 4×4). Hoci hovoríme o rozmernom rodinnom automobile so zvýšenou karosériou a skvelými jazdnými vlastnosťami (pozn. akcelerácia z 0 na 100 km/h za 8,1 s v prípade verzie 4×4), jeho spotreba pohonných hmôt a emisie splodín sú na prekvapujúco nízkej úrovni.

Preukázal to nezávislý test ADAC EcoTest realizovaný najväčším nemeckým autoklubom, v ktorom RAV4 Hybrid získala najvyšší možný počet piatich hviezd. Odborníci z ADAC realizovali výskum, pri ktorom priemerná spotreba pohonných hmôt bola 5,6 l/100 km a len 3,6 l/100 km pri jazde po meste. Tento fakt potvrdili aj oficiálne údaje výrobcu založené na nových štandardných testoch noriem WLTP, podľa ktorých RAV4 Hybrid priemerne absolvuje 5,5–5,9 l/100 km, v závislosti od pohonu a výbavy.

Hodnotenie ADAC Environmental Ranking prebieha pravidelne od roku 2003. Nemeckí odborníci testujú automobily dvoma spôsobmi – v laboratórnych skúškach a na cestách. V priebehu oboch testov mala RAV4 Hybrid podstatne lepšie výsledky než ostatné veľké SUV s konvenčnými benzínovými alebo dieselovými motormi. RAV4 sa tak pripojila k ďalším modelom značky Toyota, ktoré v ADAC Ecotest získali kvinteto hviezd. Predtým sa to podarilo modelom – Toyota Prius (94 zo 100 bodov), Prius Plug-in Hybrid (97 b.) a vodíkový sedan Toyota Mirai (93 b.)

-jj-., zdroj: Toyota

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov