Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Aj autonómne autá vedia driftovať!

Ako živý dôkaz slúži jedno z najbláznivejších áut, aké kedy uzreli svetlo sveta – elektrický DeLorean, ktorý študenti Stanford University vybavili riadiacou jednotkou starajúcou sa o plne autonómne driftovanie.

Autonómne autá väčšina z nás vníma ako futuristické „presúvadlá“ z bodu A do bodu B, ktoré majú potenciál stať sa budúcnosťou dopravy. No povedzme si na rovinu, autonómne autá sú jednoducho nudné. A pre nás, milovníkov klasických áut a šoférovania, sú doslova postrachom. Teda, postrachom boli, kým sa scéne neobjavili študenti z prestížnej Stanford University, ktorí si dali jasný cieľ – ozvláštniť stereotypný svet autonómnych áut niečím výnimočným.

Táto úloha sa im podarila viac než dobre. Už len samotný výber auta, na ktorom sa rozhodli svoj projekt realizovať, je prinajmenšom pozoruhodný. Ako ideálneho adepta si totiž zvolili legendárny DeLorean, auto známe z populárneho filmu Návrat do budúcnosti. Pôvodný šesťvalcový benzínový motor sa však na danú úlohu nehodil, nahradili ho tak elektromotory. Upravený bol aj podvozok a brzdy. A, samozrejme, o tú najväčšiu mágiu sa stará riadiaca jednotka, ktorá dostala softvér na plne autonómne driftovanie. Tento pekelný stroj dostal aj meno, volá sa Marty. Rovnako ako hlavný (živý) hrdina vo filme – Marty McFly.

Marty driftuje tak, ako keby za jeho volantom sedel skúsený drifter. Realita je však taká, že v jeho interiéri síce sedia dvaja ľudia, no ani jeden z nich auto neovláda. O prejdenie kilometer dlhej trate, ktorá by dala zabrať aj skúsenému drifterovi, sa stará výlučne počítač riadený dvoma GPS anténami. Len podotknem, že celá trasa je vopred naprogramovaná, auto sa teda len drží zadania a neorientuje sa na základe senzorov. Aj napriek tomu však treba uznať, že študenti Stanford University odviedli famóznu prácu. Čo si o tomto bláznivom počine myslíte vy?

Zdroj – Stanford University

Autor: Domino Parajka

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov