Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volkswagen vyvíja nabíjacieho robota

Vizionársky nápad je zatiaľ len v štádiu prototypu, no v blízkej budúcnosti by sa mohol stať realitou. Ako bude nabíjací robot vlastne fungovať?

Ľudstvo sa stáva čoraz lenivejším, a to aj vďaka moderným technológiám, ktoré nám výrazne uľahčujú mnoho činností. Firmy veľmi dobre vedia, že ak sa chcú s novým výrobkom presadiť, musia v prvom rade uľahčiť život zákazníkom. Tohto hesla sa držal aj Volkswagen pri vývoji svojej revolučnej nabíjačky. Totiž, v dnešnej dobe, kedy sa elektrifikácia vozidiel stáva čoraz väčším trendom, sú automobilky nútené vyvíjať nielen samotné elektromobily, ale aj infraštruktúru na ich prevádzku.

Tesla odštartovala vlnu budovania vlastnej nabíjacej infraštruktúry výkonnými nabíjačkami označovanými ako Supercharger. No Volkswagen sa tejto problematiky chytil z opačného konca. Rozhodol sa totiž zmeniť celý koncept nabíjania elektromobilu. Kým teraz sú majitelia elektrických vozidiel nútení hľadať nabíjaciu stanicu, v budúcnosti by si nabíjacia stanica v podobe robota s akumulátorom mala nájsť elektromobil sama. Teda, aspoň podľa vízie Volkswagenu.

Majiteľ elektromobilu zaparkuje svoje auto kdekoľvek na parkovisku a pomocou aplikácie zavolá nabíjacieho robota. Ten za sebou ťahá príves s akumulátorom s 25 kWh energie, ktorý je schopný rýchlonabíjania. Robot je vybavený radou senzorov, na základe ktorých bezpečne príde k vozidlu, otvorí hrdlo „nádrže“ a pripojí nabíjací konektor. Následne vie robot odpojiť vozík s akumulátorom a ísť pre druhý, aby mohol dať nabíjať ďalší elektromobil. Po nabití auta sa robot pre príves s akumulátorom vráti a odvezie ho do rýchlonabíjačky, kde sa opäť dobije. Takéto riešenie je nielenže pohodlnejšie pre majiteľov elektromobilov, naviac je aj ekonomickejšie. Nie je totiž potrebné budovať statické nabíjačky, ktoré zbytočne zaberajú priestor a taktiež sa nestane, že priestor nabíjačky je blokovaný iným, častokrát neelektrickým vozidlom.

Čo si o tomto revolučnom nápade myslíte vy?

Zdroj – Autocar

Autor: Domino Parajka

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov