Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Prečo klesá záujem o vodičáky?

Vodičské preukazy boli v minulosti výsadou. Dnes sú zatiaľ samozrejmosťou. Čím budú zajtra? Žeby prežitkom?

Krátky slovník
  • Vodičské oprávnenie – oprávnenie človeka šoférovať vozidlo príslušné danej skupine
  • Vodičský preukaz – doklad, ktorým sa vodič preukazuje, že disponuje vodičským oprávnením.
Celosvetový pokles

Celosvetový trend je taký, že záujem nevodičov o vodičské preukazy klesá. Prečo je tomu tak? Dôvodov je viac. Prvým je, že ľudia sa koncentrujú do miest, kde je relatívne kvalitná mestská hromadná doprava.

Starosti s autom

S vodičákom ide ruka v ruke aj držba, či užívanie auta. Autá samotné a tiež vlastníctvo áut začína byť v mnohých oblastiach sveta luxusom. Problémy s parkovaním, zápchy, nízkoemisné zóny… a kopa ďalších argumentov, ktoré vravia v neprospech áut. A pomaly sa to presadzuje aj v slovenských väčších, či menších mestách. Veľa ľudí dobrovoľne, alebo aj nasilu presedláva zo 4 kolesových tátošov na elektrické kolobežky, či elektrobicykle. Na krátke mestské vzdialenosti v priaznivom počasí to má svoj zmysel a opodstatnenie. Samozrejme, ak sa v rušnej premávke nebojíte o svoj život.

Nie je motivácia

Veľa mladých navyše nemá čas a tiež nemá motiváciu robiť si vodičák. Najmä v mestách, kde je kvalitná hromadná doprava a nechýba metro. Je to síce na úkor vlastného komfortu, ale na strane druhej neprináša to toľko stresových situácii (kde zaparkovať, za čo natankovať…).

Demografia nepustí

Navyše, detí, teda ľudí (18-25 rokov), ktorí by sa mohli uchádzať o vodičské oprávnenie je čoraz menej. Demografický krivka klesá. A bude horšie, keďže detí sa toľko nerodí, ako by sa možno malo. Ale to by sme museli ísť do témy oveľa hlbšie.

Vodičák ako samozrejmosť

V dnešnej dobe, ak sa človek chce uplatniť, vodičské oprávnenie aspoň na klasické osobné auto je nutnosťou. Ale nie všade. Existuje už aj u nás množstvo povolaní, kde na tento fakt vôbec neprihliadajú. Na druhej strane, ak chcete robiť biznis, musíte byť mobilný a flexiblný. A to ešte stále bez vodičáku a auta nejde a tak skoro asi ani nepôjde.

Posledným dôvodom je cena. Už samotný vodičák sk. B je drahý. A ak chce mladý človek jazdiť na kamióne, či autobuse, potrebuje minúť niekoľko výplat, ktoré ešte ani nedostal, resp. upísať sa firme. Je to tá správna cesta?

Foto: euromiko

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov