Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Benz SLR McLaren S. Moss: Len 75 ks

Aukcie a predajné portály sú plné jedinečných kúskov. Mne dnes do oka padlo auto, o ktorom ste možno ani len netušili, že existuje. Má jedinečné meno Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss. To nesie po britskom pretekárovi F1, ktorý ukončil svoju aktívnu kariéru začiatkom 60. rokov minulého storočia.

A prečo vlastne nesie meno Stirling Moss? Chceli si uctiť pamiatku pri príležitosti 80. narodenín človeka, ktorý im vyhral preteky Tourist Trophy, Targa Florio a Mille Miglia. Spolu týchto áut vyrobili 75 kusov. Cena nového auta bola neuveriteľných 750 000 eur. K autu sa však nedostal hocikto. Musel mať vo svojej zbierke poriadne športové náradie z dielne Mercedesu.

Predávaný kus je v dokonalom technickom stave. Má najazdené 507 km. Tento konkrétny kus bol vyrobený v roku 2010. Tešil sa z neho nemecký zákazník. Toto auto sa údajne zúčastnilo aj reklám, a za jeho volantom mal sedieť aj majster sveta F1 Mika Hakkinen.

Auto však už nie je v Nemecku. Predáva ho majetný človek v Dubaji. K autu pridáva aj pretekárske okuliare, ktoré sú v prípade tohto auta nutné, keďže absentujú sklá.

Konštrukcia auta je takmer celá vyrobená z uhlíkových vlákien a hliníka. Bez strechy a skiel dokázali ušetriť takmer 200 kíl v porovnaní s uzavretou verziou coupé. Pod kapotou je 5,4 litrový V8, ktorého výkon mal byť upravený na 650 koní (pôvodne 626 k).

Čo to stojí? Každopádne, keď som spomenul, že pred 10 rokmi bola jeho cena neuveriteľná, dneska je astronomická. Skúste si tipnúť. Aj ste to naozaj spravili. Tak ja vás nebudem naťahovať. Majiteľ si ža neho pýta kolosálnych 2 550 000 dolárov, čo je takmer 2 300 000 eur. Ako teda rástla cena. Auto má pre ľahké počty 10 rokov, čo je 3650 dní. Ak sa za danú sumu naozaj predá, tak každý deň zarobilo cca 425 euro. Tomu sa vraví na naše pomery dobre investovaný milión, nemyslíte?

Foto: jamesedition.com

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov