Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Križovatka Studené bude riadená moderne

Pred pár dňami som publikoval článok, ktorý vychádzal z vyjadrenia Ministerstva dopravy SR ohľadom križovatky pri Studenom. Tá mala zažiť v najbližších dňoch skúšku ohňom z dôvodu uzavretia Vinohradníckej cesty.

Pár dni ubehlo a zdá sa, že sa našlo efektívnejšie riešenie v porovnaní s tým pôvodným. A to také, že ostane aj ovca celá aj vlk sýty. Namiesto ručného riadenia policajtmi, ktorí mali byť doplnení  v prípade potreby staticky ovládanou prenosnou svetelnou signalizáciou sa organizácia križovatky úplne zmenila.

Kompetentní sa posnažili a zohnali moderné semafory, ktoré budú riadené dynamicky a môžu byť ovládané na diaľku s tým, že jednotlivé svetelné jednotky medzi sebou komunikujú. Výborným doplnkom by bol aj kamerový dohľad z každého smeru.

Svetelná signalizácia bude nastavená predbežne nasledovne: 

  • Priorita č.1 – smer DS na BA (a opačne),
  • Priorita č.2 – od Miloslavova a Dunajskej Lužnej,
  • Priorita č.3  – od Studeného.

Jednotlivé časové intervaly sa ešte doladia podľa potreby.

 

Tento moderný semafor tiež dokáže zaznamenať, či je v jeho smere auto. Ak nie, tak jeho poradie vynechá a voľný signál dostanú tie smery, kde je viac áut. Preto je nutné postaviť sa v dostatočnej vzdialenosti k semaforu a nestáť od neho veľmi ďaleko. Rovnako by bolo dobré, ak by vodiči promptne reagovali na zmenu svetelnej signalizácie, hlavne na zelenú. Tiež nie je vhodné, ak sú pri prejazde križovatkou medzi autami veľké medzery.

Navyše križovatku doplnili aj o zábrany, ktoré majú zvýšiť bezpečnosť pri výjazde autobusov zo zástavky, keďže v mieste sú horšie rozhľadové podmienky.

Pozor, na Vinohradníckej ceste hrozí chaos!

Úpravy nekončia

Podľa zistených informácii bude na križovatke ešte doplnené vodorovné dopravné značenie. Priľahlé priechody pre chodcov budú pravdepodobne tiež regulované cestnou svetelnou signalizáciou, čo sme odporúčali aj my v komentáre pod pôvodným článkom. Zvažuje sa aj lepšie nasvietenie priľahlých priechodov.

Prvé dni bude na mieste v čase špičky dohliadať viacero policajtov, takže odporúčame riadiť sa v prípade potreby ich pokynmi. Nezabúdajte, že pokyny policajta sú nadradené dopravným značeniam a zariadeniam.

Foto: baltnews.lt

Diskusia 11
  1. Andrea Používateľ hovorí

    Ako vtip je ten článok vyborny

    1. Marek PAUCO Používateľ hovorí

      Každopádne treba si prečítať aj druhý článok, ktorý je v texte spomenutý…;) My sme spomenuli iné riešenie. Toto je len pokračovanie načatej témy. Niekto tam chcel len policajtov a staticky riadený semafór, čo by bola ešte väčšia katastrofa ako to, čo bolo dnes ráno, a čo je tam teraz… Ja, v mene redakcie oceňujem snahu kompetentných situáciu riešiť, aj keď úplne dokonalé to nikdy nebude, kedže opilecká cesta odviedla značnú časť áut v čase špičky…

    2. Silvia Používateľ hovorí

      Presne tak pani Andrea. Najviac ma pobavilo: “Tento moderný semafor tiež dokáže zaznamenať, či je v jeho smere auto. Ak nie, tak jeho poradie vynechá a voľný signál dostanú tie smery, kde je viac áut.” Neviem, o ktorom semafore sa tu píše, ale teda o tom v Studenom celkom určite nie. Zažili a videli sme včera na vlastnej koži. Nezmysel.

      1. Marek PAUCO Používateľ hovorí

        Áno, dokáže to čo sme popísali. Ale nemôžete čakať od semafora že bude plne funkčný hneď po osadení, najmä keď chýbajú základné údaje o intenzite dopravy v danom mieste. Článok bol publikovaný v nedeľu a bolo spomenuté, že jednotlivé signálne plány sa budú meniť. A aj sa tak za dva dni stalo…. A dnes to už bolo podstatne lepšie, aj keď je pravda, že veľa vodičov zvolilo po zlej včerajšej skúsenosti inú trasu…

  2. Kojsova Používateľ hovorí

    Semafory treba nastaviť tak aby o 8.30 nestali auta zo smeru Dunajská Streda v 3 km kolóne po semafor a zo smeru Miloslavov a Tomášov 2-3 auta, pritom cesta za križovatkou smerom na BA bola voľná.Mozno by bolo riešením aj kamerou sledovaná križovatka ovládaná operatívne na diaľku.

    1. Marek PAUCO Používateľ hovorí

      Ďakujeme za konštruktívny komentár 🙂 Každopádne dĺžka signálov dnes prešla úpravou.

    2. Marian Používateľ hovorí

      V podnelok ráno bola kolóna v dĺžke 5km, končila vo Štvrtku na Ostrove. Génius čo toto vymyslel a schválil. Určite tade nejazdí.

  3. Silvia Používateľ hovorí

    Nehnevajte sa, ale ten semafor je tam na milu jarmilu a to, co som vcera zazila ma nepresvedci o tom, ze sa policajti usiluju o nejaku pomoc / prestavenie. Stala som od Stvrtka na Ostrove od 6,20 rano v kolone a do Studeneho som prisla o 7,35. Kolonu pocas toho predbehlo policajne auto so zapnutymi majakmi. Ked som dorazila na krizovatku v Studenom, tak situacia bola nasledovna: smerom od Miloslavova dve auta presli na zelenu a viac sme tam ziadne na dalsie 3-4 minuty nevideli. Ale cela premavka na hlavnej stala na cervenu nezmyselne a pani policajti, ktori tam boli, si tam debatili namiesto toho, aby teda pomohli vyriesit ten dopravny kolaps a radsej pustili prednostne ten hlavny tah, ktory tam zbytocne stal na cervenu pri takmer prazdnej ceste z Miloslavova. Je nemyslitelne, aby tisice ludi museli vytrpiet viac ako 75 minutove zdrzanie na jednom kratkom useku medzi dvoma dedinami kvoli nejakym par desiatkam ludi z Miloslavova a Alzbetinho dvora. Takze realita je taka, ze keby tam namiesto semafora bola realne v spicke riadena doprava policajtmi, tak nezazijeme tento nezmyselny kolaps.

    1. Marek PAUCO Používateľ hovorí

      Tak skúste zohnať policajtov, ktorí to budú riadiť..;) Ak máte policajta v BA kraji, opýtajte sa ho na situáciu. Ja ju tu prezentovať nebudem.
      O zmyselnosti semafora sme písali v inom článku a neschválili sme ho. ALe vzhľadom na tlak niektorých ľudí sa presadil. Stačí si prečítať aj priložený článok a možno budete mať vo veci jasnejšie 😉

  4. Peter Používateľ hovorí

    Dobrý deň,

    Pokúsim sa Vám objasniť situáciu, prečo si myslím, že v popoludňajších hodinách je semafór viac na škodu ako na úžitok.
    Momentálna situácia:
    – Vinohradnícka (opilecká) cesta je zatvorená. Vozidla, ktoré využívali túto cestu na návrat z BA boli vozidlá, ktoré z tejto cesty pokračovali z križovatky ciest 1054 a 1053 smerom na
    Dunajskú Lužná (vpravo), Miloslavov (priamo) alebo na Studené, resp. Štvrtok na Ostrove (vľavo, tieto vozidlá pokračujú ku križovatke s našími semaformi v časti Studené).
    Teraz, keď je Vinohradnícka zatvorená, sú vozidlá z tejto cesty pri návrate z BA na cestách 1053 (smerom z D. Lužnej) a 572 (smerom z Mosta pri Bratislave).
    Takže ku križovatke ciest 1053/572 (semafór), po uzatvotení Vinohradníckej cesty, sa presúvajú len vozidlá smerujúce na Studené, Štvrtok na Ostrove resp. smerujúce späť do Mostu pri Bratislave, čiže po ceste 1053 (z D. Lužnej) je v tejto križovatke ciest 1053/572 presne ten istý počet vozidiel vozidiel ako v dobách, keď bola Vinohradnícka cesta otvorená.
    Vozidla smerom z BA prichádzajúce ku križovatke ciest 1053/572 po ceste 572 sú tie, ktoré tam jazdili vždy+tie, ktoré sú tam navyše v dôsledku uzatvorenia Vinohradníckej cesty a chcú sa dostať späť na cestu 1053 smer na D. Lužnú. Takže tie vozidlá, ktoré sú tam navyše v dôsledku uzatvorenia Vinohradníckej sú vlastne tie, ktoré z tejto križovatky odbočujú doprava na cestu 1053 na D.Lužnú, čiže ak sú na hlavnej ceste, tak pri svojom odbočovaní nenarúšajú plynulosť cestnej premávky, pretože nemusia nikomu dávať prednosť a tým pádom nespomaľujú prejazdnosť tejto križovatky. Počet ostatných vozidiel v tejto križovatke smerom zo Štvrtka na Ostrove a Most-Studené je presne rovnaký ako v dobách, keď bola Vinohradnícka cesta otvorená.

    Na základe vyššie uvedených argumentov som presvedčený, že semafór v tejto križovate v popoludnajších hodinách je kontraproduktívny a doslovna vytvára zbytočnú kolonu pred touto križovatkou smerom z Bratislavy na ceste 572.
    Touto križovatkou chodievam dennodenne už 10 rokov a nikdy v nej zápchy v tomto čase neboli.

    Verím, že som sa vyjadril jasne a prosím o zváženie mojich argumentov.

    Poprosil by som kompetentnych skusit ho vypnut a situaciu vyhodnotit na mieste.

  5. Kristina Langerová Používateľ hovorí

    dnes 28.01.-2020 boli konečne ráno o pol6 semafory vypnuté a všetci sme prešli bez zdržania. Sme tolerantní vodiči a vieme čo sa patrí aj keď ideme po hlavnej smerom z Dunajskej Stredy.
    Ešte včera som tam čakala 8 minút !!!!!!!
    Uvidím, či cestou z BA budú semafory vypnuté, lebo to bola ešte väčšia blbosť, aby boli zapnuté. Veď 95% áut išlo okolo 3-4 poobede z BA a veľa ich odbočovalo z hlavnej na vedľajšiu smer Miloslavov.
    Dúfam, že vyhral zdravý rozum a konečne to kompetentní pochopili… 🙂 a semafory úplne odstránia

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov