Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Trump nestihol uvaliť clá na autá

Americký prezident Donald Trump už nemôže uvaliť clo na dovoz áut a automobilových súčiastok. Dôvod? Možno celkom prekvapujúci. Svoje rozhodnutie totiž neoznámil v lehote, ktorú si sám určil. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

Ako Trump uvažuje?

Donald Trump už pár mesiacov avizuje, že chce uvaliť clá, a to ešte podľa zákona o obchodnej expanzii, ktorý mimochodom vznikol ešťe v roku 1962. To boli časy keď medzi Amerikou a Ruskom panovala tzv. Studená vojna. Tento zákon bol navrhnutý tak, aby ochraňoval americký priemysel. V jednom z ustanovení je uvedené, že prezident môže v prípade hrozby národnej, resp. nadnárodnej bezpečnosti uvaliť clá na niektoré konkrétne dovozy.

Americký prezident sa stotožnil s názorom, že niektorí zahraniční výrobcovia oslabuje vnútornú ekonomiku USA. Pohrozil uvalením ciel, a to až do výšky 25%. Lenže čas mal len do 14. novembra. A očividne sa tak nestalo.
V spomínanom zákone vraj nie sú žiadne medzery, ktoré by sa týkali plynutia času. Tým, že nekonal v stanovenej lehote, stratil Trump právomoc ukladať clá, skonštatovali odborníci na americké obchodné právo.
Navyše v americkom práve už je jeden precedens. Nedávno prebehol podobný prípad, ktorý sa však týkal tureckej ocele. Trump sa pokúsil zdvihnúť clo na tureckú oceľ na 50%. Túto jeho snahu napadol turecký dovozca, ktorý argumentoval práve týmto zákonom. Súd mu dal za pravdu…

Avšak, aby to nebolo také jednoduché, existujú aj iné právne predpisy, ktorými môže prezident disponovať pri zavedení vyšších ciel. Ide napr. o právne predpisy upracujúce boj proti financovania terorizmu.

Ako na clá reaguje EÚ?

Európska únia má pripravené odvetné opatrenia. Ak Washington zavedie clá na dovoz áut z EÚ, Brusel uvalí dodatočné clá na tovary z USA v celkovej hodnote 35 miliárd USD.

Na druhej strane, Európska únia je pripravená zrušiť dovozné clá na autá z USA. Uviedol to ešte v lete nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier. Ten v tomto kroku vidí potenciál o vyriešenie sporu s USA.

Zdroj: reuters, pravda

Foto: VW Slovakia

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov