Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kyberpunkový pick-up Tesla?

Plne elektrický kybernetický „truck” značky Tesla patrí bez pochýb medzi najočakávanejšie motoristické udalosti tohto kalendárneho roka. Oficiálne predstavenie sa uskutoční 21. novembra v Los Angeles.

Elektrický Tesla pick-up truck údajne ponúkne dojazd medzi 640 km až 800 km, pričom súčasne utiahne náklad, ktorý váži až150 ton! Odhalenie nového elektromobilu Tesla sa uskutoční na budúci týždeň neďaleko továrne spoločnosti SpaceX, ktorú vizionár Elon Musk tiež vlastní. Všeobecne sa očakáva, že Musk bude chcieť nový truck predviesť v najlepšom možnom svetle, takže nebude núdza o šokujúce novinky, či použité materiály z vesmírneho priemyslu.

V zámorí sú trucky a pick-upy už dlhodobo populárne, avšak nové elektrické modely posúvajú celý segment do novej dimenzie. Dlhé čakanie na Tesla pick-up truck tak dalo príležitosť ďalším firmám a start-upom v obore. Zatiaľ najsľubnejšie sa vyvíja spoločnosť Rivian, ktorá zbiera investorov po stovkách miliónov dolárov. A práve Rivian, ktorý už dostal ponuky na spoluprácu aj do renomovaných automobiliek, bude najväčší konkurent pre elektrický Tesla pick-up truck.

Zatiaľ však nie je vôbec jasné, aké parametre vlastne Tesla pick-up truck, prezývaný tiež „Cybertruck“, ponúkne. Samotný Musk sa už pred časom nechal počuť, že bude mať „kyberpunkový“ vzhľad a bude pripomínať „obrnený transportér z budúcnosti.“ V každom prípade len deň po Muskových vyhláseniach stúpli ceny trhových akcií Tesla z 314 na 326 amerických dolárov. Tesla a segment ťahačov, truckov, dodávok a pick-upov bol len otázkou času.

Musk po prvý raz hovoril verejne o plánoch s pick-upom „Cybertruckom“ na firemnom evente Tesla v decembri roku 2017. Postupom času všetky informácie a detaily o novom projekte zverejňoval len osobne výkonný šéf podniku Tesla Musk. Podľa neho bude Tesla truck na tom lepšie z hľadiska funkcionality ako v zámorí najpredávanejší pick-up Ford-F15. Musk sa dokonca netajil ani tým, že jeho nový elektrický pick-up, bude rýchlejší ako športiak Porsche 911, ktorý dokáže zrýchliť z pokoja na necelých 100 km/h za 3,4 sekundy.

-jj

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov