Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes 560 SEL W12 – Dokonalý stroj času

Nový Mercedes-Benz W126, legenda na kolesách, môže byť váš. Fajn, nebudem zavádzať, nie je to nový model, ale ako nový. A to rovno v takmer dokonalom stave. Letmým pohľadom vyzerá naozaj ako nové auto zo showroomu. Ak by ste sa ho rozhodli vlastniť, cenovka vás možno zaskočí...

Za zachovalou, ale aj značne spustošenou, 126-kou sa otočí každý nadšenec automobilov z minulého tisícročia. Boli časy, keď ich na našej východnej hranici kántrili poväčšine Ukrajinci o sto(dvadsať)šesť. A nie je to tak dávno. Pekné kusy behali ešte pred 10 rokmi. Avšak väčšina z nich mala prehodený niektorý z naftových motorov, ktorý klepkali pôvodne pod kapotou W123 a W124. Tie motory síce boli hlučné, ale mimoriadne spoľahlivé.

Aby som však nerozprával z cesty. Na stránke mobile.de sa objavil kus z roku 1986, ktorý za svoju 33 ročnú históriu najazdil len 46 km, ktoré navyše nikdy nebolo registrované. Dôvod známy nie je. Aby toho nebolo málo, nie je to nejaký malý sociálny kus. Jedná sa o verziu 560 SEL. Za 6 rokov výroby ich vyprodukovali 75 000 kusov.

Chcete dokonalý stroj času? Tento Mercedes je jeho perfektným príkladom.

Pod kapotou je na dnešné pomery obor. Vidlicový osemvalcový atmosférický motor s objemom 5,5 litra má výkon 220 kW (299 k). Ten je na vtedajšie pomery klasicky spárovaný so štvorstupňovou automatickou prevodovkou. Tento deduško nie je žiadna brzda premávky. Na stovku akceleruje s prehľadom pod 7 sekúnd. Len tá spotreba… Pri tomto modely platilo staré zlaté pravidlo, že kto má na opicu, musí mať aj na banány.

Pozornému oku možno pár nedostatkov neujde. Určite sa pri osobnej obhliadke nájdu. Je to predsa 33 rokov staré “nové”auto.

Aj napriek tomu je ocenený na sumu 150 000 €, čo pre bežného laika je určite nepochopiteľné. Youngtimery sú očividne pekne v kurze.  Ak sa však pozriete, na cenu pozornejšie je to približný ekvivalent nového modelu triedy S, čo z iného uhla pohľadu nie je také strašné.

Mimochodom. Určite by ste tipovali, že táto uloženka sa nachádza v Nemecku. Omyl. Nachádza sa na ostrove Madeira, ktorý administratívne patrí Portugalsku. Takže aj ten dovoz rozhodne jednoduchý nebude…

Zdroj a foto: mobile.de

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov