Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Porsche 911 opäť v ponuke so 7° manuálom

Automatické prevodovky sú bežnou súčasťou športového auta. Taký je trend. Väčšina ľudí už nechce radiť rýchlosti. Stále sa však nájde pár ortodoxných fanúšikov, či zákazníkov, ktorí uprednostnia manuálnu prevodovku, a to aj napriek tomu, že ruky a nohy vodiča pracujú už o čosi pomalšie, ako elektronika v aute.

Predchádzajúca generácia debutovala so 7-stupňovou manuálnou prevodovkou. Spôsobila veľké haló. Neskôr na vývoji vlastnej manuálnej prevodovky s nezvyčajným počtom prevodov pracovali aj ďalšie značky, ktoré sa orientujú na vodiča a jeho radosť z jazdy. Pre viacerých fanúšikov bolo nemilým prekvapením, keď toto riešenie pri aktuálnej generácii vypustili.

Pýtate sa vlastne prečo 7 stupňov? Odpoveď je jednoduchá. Tým pravým dôvodom jej prítomnosti nie je zlepšenie dynamiky. Zväčšenie rozsahu prevodových stupňov spôsobí, že Carrera na sedmičku točí nižšie otáčky a tým zlepší výslednú spotrebu a zníži emisie.

V predchádzajúcej generácii prevedenie s manuálnou prevodovkou nepatrilo medzi najobľúbenejšie, napriek tomu malo svojich fanúšikov.

Avšak v tieto dni prišla zmena. Nemci oznámili, že 7-stupnová manuálna prevodovka sa vracia pre verzie Carrera S a Carrera 4S, kde bude alternatívou pre 8-stupňovú prevodovku PDK. Puristi budú určite potešení. Toto riešenie má aj svoje pozitíva. Je predpoklad, že práve vďaka manuálnej prevodovke bude 911-ka ľahšia. Spomína sa hodnota, ktorá činí čistú váhu 40 kíl. Navyše, nezabudli ani na systém rev-match. Samozrejmosťou bude aj  športový diferenciál s funkciou torque vectoring.

Dynamické parametre však budú nepatrne horšie. Carrera S s automatom PDK akceleruje za 3,4 sekundy, s manuálom hranicu 4 sekúnd podlezie len veľmi ťažko. Maximálna rýchlosť ostáva nemenná, teda 307 km/h.

Cenovka zatiaľ nie je známa. Nebolo by žiadnym prekvapením, keby bola o čosi nižšia, ako v prípade automatickej PDK verzie.

Foto: Porsche

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov